Οι προεργασίες για την νέα γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται αδιαλείπτως και το πλοίο – γεωτρύπανο Stena IceMax που θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση βρίσκεται καθοδόν προς την Κύπρο, έχοντας διέλθει των στενών του Γιβραλτάρ

Αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 12 Νοεμβρίου 2018 οπόταν και θα ξεκινήσει η γεώτρηση, με την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει εκδώσει NAVTEX με αριθμό 364/18 στις 3 Νοεμβρίου 2018, δεσμεύοντας περιοχές στο Οικόπεδο 10 για προπαρασκευαστικές εργασίες και πραγματοποίηση γεώτρησης από τις 10 Νοεμβρίου 2018 έως την 25η Φεβρουαρίου 2019 και καλώντας τα διερχόμενα πλοία να ταξιδεύουν με προσοχή. Με την άφιξη του πλοίου γεωτρύπανου στην περιοχή θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση νέας NAVTEX με την οποία θα δημιουργείται ζώνη ασφαλείας γύρω από το γεωτρύπανο με πλήρη απαγόρευση της ναυσιπλοΐας σε απόσταση μέχρι και 500 μέτρα περιμετρικά του σημείου γεώτρησης.

Οι γεωτρήσεις της ExxonMobil που έχει αδειοδοτηθεί για έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Οικόπεδο 10 μαζί με την Qatar Petroleum αναμένεται να είναι καθοριστικές για την επιβεβαίωση των πετρωμάτων και της ευρύτερης γεωμορφολογίας της περιοχής και είναι πολλά υποσχόμενες ως προς την ανακάλυψη κοιτάσματος σε μια περιοχή που γειτνιάζει με ήδη ανακαλυφθέντα κοιτάσματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζοντας τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής και πάρα τις συνεχιζόμενες και πλέον καθημερινές απειλές της Τουρκίας προχωρά με ένα νέο γύρο γεωτρήσεων.

Η Τουρκία συνεχίζει το παραλήρημα της όσον αφορά τις αξιώσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα παρενοχλήσει το γεωτρύπανο της ExxonMobil, αλλά ότι θα συνεχίσει τις αξιώσεις της. Παράλληλα με την γεώτρηση που θα πραγματοποιείται στο Οικόπεδο 10, η Τουρκία θα συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητες της στα δυτικά της Κυπριακής ΑΟΖ, με το ερευνητικό της σκάφος Μπαρμπαρός να πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στα νοητά σύνορα των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προχωρεί με την πραγματοποίηση γεώτρησης από το ιδιόκτητο της πλοίο – γεωτρύπανο με την ονομασία «Πορθητής», σε περιοχή όμως που βρίσκεται καθαρά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί το απτό παράδειγμα της στρατηγικής της Κυβέρνησης για εξερεύνηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας.

Παρά τις απειλές της Τουρκίας και τις προσπάθειες της για δημιουργία γκρίζων ζωνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, προχωρούμε κανονικά με την υλοποίηση των σχεδιασμών μας για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, σχέσεις ιδιαίτερης αξίας με τα γειτονικά κράτη, ικανές να διασφαλίσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή και να διαλαλήσουν την πίστη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

*Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

(από sigmalive.com)