Οι ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και ο σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χθες το πρωί (τοπική ώρα) ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάννον. Καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική. Η συνομιλία των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τη σημασία τους τόσο για τις χώρες της περιοχής -συμβάλλοντας στην οικονομική τους ανάπτυξη και ευημερία- όσο και την Ευρώπη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της.

Ακολούθησαν, χθες το απόγευμα (τοπική ώρα), συναντήσεις του κ. Χριστοδουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, και με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της μεταξύ τους συνάντησης και για όσα ειπώθηκαν για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, αναφέρθηκε στη σημαντική εξέλιξη της υπογραφή «Δήλωσης Προθέσεων» που στην ουσία, για πρώτη φορά, θεσμοθετεί, θέτει ένα πλαίσιο και την πορεία δράσης που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις, στον τομέα της ασφάλειας.

Όπως είπε, το θέμα της ασφάλειας ήταν αυτό που κυριάρχησε στη συζήτηση με τον Μάικ Πομπέο.

Όσον αφορά τις απειλές της Τουρκίας για τα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν πρόκειται η Κύπρος να εμπλακεί στο επικοινωνιακό παιχνίδι αντιπαράθεσης που αποσκοπεί ουσιαστικά στο να δημιουργηθεί μια εικόνα αμφισβήτησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ενέργειες μας, σημείωσε, είναι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της σχετικής σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Σχετικά με το Κυπριακό, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ όπως αυτή εκδηλώνεται τη συγκεκριμένη περίοδο από την Τζειν Χολ Λουτ και σημείωσε πως θα υπάρξει σύντομα επιστροφή της στην Κύπρο για να «καταλήξουμε στους ορούς αναφοράς που θα επιτρέψουν την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός, αύριο, Πέμπτη, θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό και την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.

Είναι σημαντικό, τόνισε, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά με τον East-Med, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο ανάμεσα στις χώρες που εμπλέκονται, ενώ στόχος είναι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, να υπάρχει θετική κατάληξη ώστε κατά τη διάρκεια της να υπογραφεί η σχετική διακυβερνητική συμφωνία.