Συνεχίζεται η Καταγραφή των Συγκεντρώσεων Ραδονίου Από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Συνεχίζεται η Καταγραφή των Συγκεντρώσεων Ραδονίου Από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 7 Νοεμβρίου 2018 - 16:23

Οι συγκεντρώσεις ραδονίου που ανιχνεύονται στην Ελλάδα, είναι συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρούνται σε άλλες χώρες και η μέση ετήσια δόση ακτινοβολίας που λαμβάνουν οι Έλληνες από το ραδόνιο, έχει υπολογιστεί σε 1,7 mSv (μιλισίβερτ)

Αυτό αναφέρει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΑΕ) σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ραδονίου που έχει καθιερωθεί στις 7 Νοεμβρίου, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ραδόνιο, ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο που παγκοσμίως αποτελεί σημαντική πηγή έκθεσης του πληθυσμού σε ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις ραδονίου ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, καθώς κατατάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στους καρκινογόνους παράγοντες. Το ραδόνιο προτιμάει τους υπόγειους χώρους που δεν αερίζονται καλά, είναι άχρωμο, άγευστο και άοσμο, συχνάζει σε κλειστούς χώρους, εισχωρεί με ευκολία στα κτίρια και εκθέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο, αποτελώντας μια από τις κυριότερες αιτίες καρκίνου των πνευμόνων παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκατοντάδες μετρήσεις ραδονίου σε κατοικίες και εργασιακούς χώρους. Παράλληλα, με τη συνεργασία των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΕΕΑΕ υλοποιεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο χαρτογράφησης των συγκεντρώσεων ραδονίου σε κατοικίες σε όλη τη χώρα.

Η συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής των συγκεντρώσεων ραδονίου στον εσωτερικό αέρα των κατοικιών ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζεται εντατικά. Μετρώνται οι συγκεντρώσεις ραδονίου σε κατοικίες, δειγματοληπτικά, σε όλη την Ελλάδα και καταχωρίζονται στην εθνική βάση δεδομένων ακτινοπροστασίας, προκειμένου να εκτιμηθεί η μέση ετήσια δόση που λαμβάνει ο πληθυσμός και να εντοπιστούν οι περιοχές με αυξημένες συγκεντρώσεις ραδονίου στο εσωτερικό κατοικιών. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και πραγματοποιείται με τη συμβολή των δήμων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διανομή και συλλογή των ανιχνευτών κατόπιν οδηγιών της ΕΕΑΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ραδόνιο και για αιτήματα μέτρησης ραδονίου μπορεί κανείς να απευθύνεται στο Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ (210 6506777).