Σε ζοφερές εκτιμήσεις προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ιταλική οικονομία, καθώς η χώρα αναμένεται να καταγράψει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, τη στιγμή που Ρώμη και Βρυξέλλες εξακολουθούν να διαφωνούν για το έλλειμα του 2019

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ αναμένεται να περιοριστεί στο 1,1% το 2018, στο 1,2% το 2019 και στο 1,3% το 2020, έναντι 1,7% το 2017.

Η επιβράδυνση της οικονομίας αποδίδεται σε μία σειρά αβεβαιοτήτων και καθοδικών κινδύνων, με την Επιτροπή να εκτιμά ότι η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων θα συνεπάγεται επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών του τραπεζικού τομέα.

Την ίδια ώρα, προειδοποιεί ότι η εκτίναξη των δημόσιων δαπανών να ψαλιδίσει, ενδεχομένως, τις ιδιωτικές επενδύσεις, γεγονός το οποίο καθιστά ως μη αποτελεσματικό τα σχέδια της Ρώμης για δημοσιονομική επέκταση.

Ως εκ τούτου, καθίσταται εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο, η ανάπτυξη να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ιταλικής κυβέρνησης και να περιοριστεί σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιχείρημα της Κομισιόν στη μάχη για το έλλειμμα συνίσταται στην τόνωση της ανάπτυξης, η οποία δύναται να προέλθει από την αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν, παράλληλα, προβληματισμό και για την αγορά εργασίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου μετά και την άρση ορισμένων κομβικών μεταρρυθμίσεων, που υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, η απασχόληση θα αυξηθεί μόλις κατά 1% ετησίως την επόμενη τριετία, ενώ την ίδια στιγμή, η στασιμότητα στην αγορά εργασίας προμηνύει πιέσεις στο επίπεδο των μισθών, αλλά και αυξήσεις στο κόστος εργασίας.

Κάνοντας ειδική μνεία στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, η Κομισιόν εκτιμάει ότι θα αυξηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019 εξαιτίας α) της θέσπισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, β) της δυνατότητας για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και γ) της προαναγγελθείσας αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.

Για το 2020, μάλιστα, προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αγγίξει το 3,1% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, εφιστά την προσοχή της Ρώμης για τον κίνδυνο της περαιτέρω επιδείνωσης της αγοράς ομολόγων και της διατήρησης του δημόσιου χρέους στο επίπεδο του 131% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία.

Μετά την Κομισιόν και το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στη Ρώμη ότι θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της. Και τούτο γιατί όπως εξηγεί τα μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, που έχει σχεδιάσει, δεν θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. 

«Οι χώρες θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα μέτρα που μειώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα προς τους μεσοπρόθεσμους στόχους και χαμηλότερο χρέος», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις περιφερειακές προοπτικές της Ευρώπης. «Η αναγκαιότητα είναι μεγαλύτερη σε χώρες με σημαντικές ευπάθειες όπως η Ιταλία και η Τουρκία» συμπλήρωσε. 

Το μεγάλο καμπανάκι, ωστόσο, για την ιταλική κυβέρνηση το χτύπησε στη μορφή των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας. Αυτοί θα είναι μόλις 1% το 2019 και 0,9% το 2020 προειδοποιεί το Ταμείο. 

Σημειώνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει χαμηλές πτήσεις για την ιταλική οικονομία, ενώ και αναλυτές της Capital Economics και της Citigroup έχουν προειδοποιήσει ότι η συμβολή των μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί, στο ΑΕΠ θα είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη από ο,τι επισήμως υπόσχεται η Ρώμη. Τονίζουν δε ότι η ανάπτυξη υπονομεύεται περαιτέρω από την αύξηση στο κόστος δανεισμού της χώρας. 

Πέραν των διεθνών οργανισμών και οίκων, όμως, και το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής έχει χαρακτηρίσει υπερβολικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη. 

Όμως, ως ανακριβείς και ελλιπείς χαρακτήρισε τις προβλέψεις της Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, πυροδοτώντας ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για το ιταλικό έλλειμμα βρίσκονται σε μεγάλη αντίθεση με αυτές της ιταλικής κυβέρνησης, γεγονός το οποίο απορρέει από την ανακριβή και ελλιπή ανάλυση του προϋπολογισμού μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός υπουργός.