Bloomberg: Γιατί ο Τραμπ Εξαίρεσε Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα από τις Κυρώσεις σε Βάρος του Ιράν

Bloomberg: Γιατί ο Τραμπ Εξαίρεσε Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα από τις Κυρώσεις σε Βάρος του Ιράν
energia.gr
Πεμ, 8 Νοεμβρίου 2018 - 18:30

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει, προσωρινά, οκτώ χώρες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν αποτελεί μία καλοδεχούμενη εξέλιξη για την Τεχεράνη, αλλά και την αγορά ενέργειας

Ωστόσο δεν πρόκειται για αθώα κίνηση, αλλά ούτε και το αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι η απότομη πτώση των ιρανικών εξαγωγών θα οδηγήσει τις τιμές του μαύρου χρυσού στα ύψη, θέτοντας σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις με τους εταίρους των ΗΠΑ. Μία πιο προσεκτική εξέταση των εξαιρέσεων αποκαλύπτει ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής, επισημαίνει το Bloomberg.  To πρακτορείο εστιάζει στις τρεις από τις οχτώ χώρες της λίστας: Την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κίνα. Η ένταξή των τριών αυτών χωρών υπονομεύει την προσπάθεια, που καταβάλλεται διεθνώς για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων.

Η εξαίρεση της Κίνας αποτρέπει το Πεκίνο από το να αψηφήσει ευθέως την Ουάσιγκτον, συνεχίζοντας κανονικά να αγοράζει ιρανικό αργό, όπως ήλπιζε η Τεχεράνη. Με τον εμπορικό πόλεμο σε εξέλιξη, η Κίνα θα συμμορφωθεί, πιθανότατα, στο πλαίσιο της εξαίρεσης που προβλέπει ότι θα μειώνει σταδιακά τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν έως ότου τις μηδενίσει. 

Όσο για την Ευρώπη, η ένταξη της Ιταλίας και της Ελλάδας στη λίστα ήταν μία έκπληξη. Υπήρχε η εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον είχε απορρίψει, συνολικά, τα αιτήματα της Ε.Ε. για εξαίρεση. Οι ηγεσίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν στείλει κοινή επιστολή, μαζί με τις Βρυξέλλες, ζητώντας την εξαίρεση. Η απάντηση των Στίβεν Μνούτσιν και Μάικ Πομπέο ήταν, όμως, αρνητική.

«Σε μία δεύτερη ανάγνωση η επιλογή του Πομπέο να εξαιρέσει την Ιταλία και την Ελλάδα -θεωρούνται ότι ανήκουν στο χώρο των ευρωσκεπτικιστών- φαίνεται ως μία εσκεμμένη προσπάθεια για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα» σχολιάζει το Bloomberg. Θυμίζει δε ότι στην προ μηνών επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε είχε χαρακτηρίσει την Ιταλία και τις ΗΠΑ ως «δίδυμες χώρες». Επιπλέον, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν επικριτής του Τραμπ, οι δύο ηγέτες είχαν παραγωγικές συναντήσεις τον Οκτώβριο του 2017. Η Ελλάδα, προσθέτει το πρακτορείο, να κέρδισε, πιθανώς, την εξαίρεση και ως η χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.