ΗΠΑ: Πέντε Νέοι Κυβερνήτες Εξελέγησαν με "Σημαία" την Παραγωγή Ενέργειας 100% Από ΑΠΕ

ΗΠΑ: Πέντε Νέοι Κυβερνήτες Εξελέγησαν με Σημαία την Παραγωγή Ενέργειας 100% Από ΑΠΕ
energia.gr
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2018 - 07:53

Πέντε νέοι κυβερνήτες ισάριθμων Πολιτειών των ΗΠΑ είχαν συμπεριλάβει στην προεκλογική τους καμπάνια τον στόχο την παραγωγή ενέργειας κατά 100% από ΑΠΕ. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που επικράτησαν στις εκλογές σε Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ιλλινόις, Νεβάδα και Μαίην, και οι οποίες διεξήχθησαν  την περασμένη Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, παράλληλα με τις ενδιάμεσες εκλογές (midterms) για μέρος των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους τους τη μετάβαση σε μία οικονομία βασισμένη κατά 100% στην ηλεκτροπαραγωγή με μηδενικές εκπομπές άνθρακα

Όλοι τους εξελέγησαν με τη "σημαία" του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ οι πέντε αυτές Πολιτείες έχουν συνολικό πληθυσμό 26 εκατομμυρίων. Όπως επισημαίνει το pv-magazine, οι στόχοι για τη μετάβαση στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 100% από ΑΠΕ, όπως αντικατοπτρίζονται στις δηλώσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας οι νεοεκλεγέντες κυβερνήτες, ποικίλλουν ανά περίπτωση Ας σημειωθεί ότι επί του παρόντος, μόνο η Καλιφόρνια και η Χαβάη έχουν θεσπίσει κάποια προθεσμία για τη μετάβαση σε 100% παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναλυτικότερα:

100% ενέργεια από ΑΠΕ για το Κολοράντο έως το 2040: Ο νέος κυβερνήτης Jared Polis δήλωσε στην ιστοσελίδα της καμπάνιας του: "Επεξεργάζομαι ένα σχέδιο που θα οδηγήσει το Κολοράντο σε 100% ΑΠΕ μέχρι το 2040 - δεν μπορούμε να περιμένουμε ». Το σημερινό πρότυπο χαρτοφυλακίων ΑΠΕ (RPS) της Πολιτείας είναι ο στόχος για 30% ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το 2020.

100% ΑΠΕ για το Κοννέκτικατ μέχρι το 2050: Ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης Ned Lamont δήλωσε στην ιστοσελίδα της προεκλογικής εκστρατείας του: "Υποστηρίζω την ενίσχυση του RPS της Πολιτείας σε τουλάχιστον 35% ΑΠΕ Τάξης Ι έως το 2025, τουλάχιστον 50% έως το 2030, τουλάχιστον 80 τοις εκατό έως το 2040 και 100 τοις εκατό μέχρι το 2050". Το σημερινό RPS του Κοννέκτικατ ορίζει στόχο 40% ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Πορεία "προς το 100%" παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ για το Ιλλινόις:
Ο νέος κυβερνήτης της Πολιτείας, JB Pritzker, είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα της εκστρατείας του: "Ως κυβερνήτης, θα φέρω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο τραπέζι για να θέσουμε το Ιλλινόις σε μια πορεία προς 100% καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια και να διασφαλίσουμε ότι κάθε κοινότητα θα επωφεληθεί με δίκαιο τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης". Το σημερινό RPS του Ιλλινόις είναι 25% μέχρι το 2026.

"Η Νεβάδα οδεύει προς το 100% ενέργεια από ΑΠΕ": Ο κυβερνήτης Steve Sisolak σε ένα βίντεο της προεκλογικής του εκστρατείας είχε υπογραμμίσει: "Στηρίζω απόλυτα την πρόταση για αύξηση των ΑΠΕ στην Πολιτεία μας στο 50% μέχρι το 2030." [Το μέτρο πέρασε, αλλά θα πρέπει το 2020 να εγκριθεί ξανά μέσω δημοψηφίσματος]. Στην πραγματικότητα, ως κυβερνήτης, θα ήθελα να μπούμε στο δρόμο για 100% ενέργεια από ΑΠΕ. Η καθαρή ενέργεια δημιουργεί θέσεις εργασίας. Πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για αυτές τις εργασίες επενδύοντας στην εκπαίδευση STEM (εκπαιδευτική πολιτική που αφορά τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά)." Ο στόχος ΑΠΕ βάσει του τρέχοντος πολιτειακούRPS της Νεβάδα είναι 25% μέχρι το 2025.

"Ουσιαστικά εξ ολοκλήρου" ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το Μαίην έως το 2050: Όπως είχε δηλώσει προεκλογικά η νέα κυβερνήτης της Πολιτείας, Janet Mills,"πιστεύουμε ότι μέχρι το 2050 θα μπορέσουμε να μεταβούμε σε μια υγιή και ευημερούσα οικονομία, βασισμένη εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτός είναι ο στόχος μου. Η ηλιακή ενέργεια, η χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια και, τέλος, η καλή αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, καθώς και η ενεργειακή απόδοση, θα μας οδηγήσουν στην επίτευξή του. "Το τρέχον RPS του Μαίην είναι 40% μέχρι το 2017.

Ας σημειωθεί ότι, με σύνθημα την παραγωγή ηλεκτρισμού κατά 100% από "καθαρή ενέργεια" εξελέγησαν, την περασμένη Τρίτη, και άλλοι κυβερνήτες. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το pv-magazine, δεν αναφέρονται, με τον όρο αυτό, αποκλειστικά στις ΑΠΕ, αλλά περιλαμβάνουν στο προτεινόμενο μείγμα και το φυσικό αέριο, καθώς η καύση του εκπέμπει σχετικά μικρά σωματίδια και λιγότερο CO2 ανά μονάδα ισχύος σε σύγκριση με τον άνθρακα.

Για παράδειγμα 100% "καθαρή ενέργεια" για το Όρεγκον μέχρι το 2050 υπόσχεται η επανεκλεγείσα Δημοκρατική κυβερνήτης Kate Brown, χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς η σημασία του όρου. Το σημερινό RPS της Πολιτείας είναι 50% μέχρι το 2040, ως αποτέλεσμα νόμου υπογεγραμμένου από την Brown.

Τέλος, η νέα κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, υποσχέθηκε 80% ενέργεια από ΑΠΕ μέχρι το 2040: Η Δημοκρατική Michelle Lujan Grisham δήλωσε στην ιστοσελίδα της εκστρατείας της: "Θα εργαστώ για να περάσω νομοθεσία που θα μας οδηγήσει σε 50% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030 και 80% μέχρι το 2040. Θα αυξήσουμε περαιτέρω τη ζήτηση μέσα από την ένταξη μας σε διαπολιτειακές αγορές ενέργειας και την έγκριση της κατασκευής εκτεταμένων υποδομών μεταφοράς, ώστε το Νέο Μεξικό να μπορεί να εξάγει ενέργεια σε αγορές υψηλής ζήτησης στην Αριζόνα και την Καλιφόρνια. "Το σημερινό RPS είναι 20% μέχρι το 2020.