Δυσοίωνες προδιαγράφονται οι προοπτικές για τους Αμερικανούς παραγωγούς αιθανόλης, με βάση τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία, τα οποία δείχνουν τις επιπτώσεις που είχε στον συγκεκριμένο κλάδο ο εμπορικός πόλεμος τους Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, αλλά και τις πολιτικές διαχείρισης των βιοκαυσίμων από την Ουάσιγκτον

Η βιομηχανία αιθανόλης παρουσίαζε για χρόνια εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως αυτό ανακόπηκε μετά την προστατευτική στάση της Ουάσιγκτον και την απρόβλεπτη διαχείριση από την κυβέρνηση του προγράμματος ανανεώσιμων καυσίμων. Ο νούμερο 4 παραγωγός αιθανόλης Green Plains ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 12,5 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο.

Η εταιρεία αναγκάστηκε μάλιστα να σταματήσει τη λειτουργία κάποιων μονάδων της προκειμένου να περιορίσει τα αυξανόμενα αποθέματα, αλλά και για να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους. Επίσης, η εταιρεία πώλησε τρεις μονάδες καθώς και μία μονάδα παραγωγής ξιδιού για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τοντ Μπέκερ και άλλοι παράγοντες του χώρου ανέφεραν ότι η Κίνα αναμενόταν να εισαγάγει φέτος 200 εκατ. γαλόνια αιθανόλης , όμως τώρα ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ άλλαξε τα σχέδια. Και οι Archer Daniels Midland και Pacific Ethanol, άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, ανακοίνωσαν προβλήματα που σχετίζονται με τον εμπορικό πόλεμο.

Οι δασμοί του Πεκίνου

Η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την αμερικανική αιθανόλη. Τώρα όμως που το Πεκίνο έχει αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αρκετών υψηλής αξίας αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αιθανόλης, σπόρων σόγιας και χοιρινού, ασκούνται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές. Τα προθεσμιακά αιθανόλης, στο 1,26 δολάριο το γαλόνι, βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σ διάρκεια μεγαλύτερη της δεκαετίας. Τα σημερινά αποθέματα, που αριθμούν σε 13,150 εκατ. βαρέλια, βρίσκονται μία ανάσα χαμηλότερα από το ρεκόρ της προηγούμενης περιόδου.

Οι αμερικανικοί παραγωγοί αιθανόλης επικρίνουν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρέσει αρκετά διυλιστήρια από την απαίτηση ανάμιξης της βενζίνης με 15% αιθανόλης. Οι εταιρείες βιοκαυσίμων διαμαρτύρονται ότι αυτό ήταν ένα ακριβό πολιτικό δώρο στην πετρελαϊκή βιομηχανία.

(πηγή: naftemporiki.gr)