Η Πολωνία σφράγισε την επιστροφή της στην αιολική ενέργεια  ανακοινώνονταςτα σχέδιά της για την ανάπτυξη έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 8 γιγαβάτ, έως το 2035, ανέφερε η WindEurope

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χώρα θα εγκρίνει σύντομα ένα νόμο για το σκοπό αυτό. «Η είδηση ​​ανακοινώθηκε αμέσως μετά την εκκίνηση της δημοπρασίας για την ανάθεση έργου ανάπτυξης χερσαίας αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1 γιγαβάτ, την προηγούμενη Δευτέρα.

Μια προκαταρκτική  έρευνα των υποψηφίων που συμμετείχαν στη δημοπρασία για τις χερσαίες ανεμογεννήτριες, υποδηλώνει ότι οι τιμές θα κυμαίνονται στο εύρος μεταξύ 43- 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα», υπογράμμισε η WindEurope.

Η μέση τιμή αναμένεται να καθοριστεί στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή χαμηλότερη από τις πρόσφατες δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Γαλλία (65 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και στην Γερμανία (62,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Ο πλειστηριασμός αναμένεται να υπερκαλυφθεί, με προσφορές για περισσότερα του 1 γιγαβάτ έργων αιολικών πάρκων,

Ο υφυπουργός Ενέργειας της Πολωνίας, Γκρέγκορτζ Τομπισόφσκι, ανακοίνωσε ότι θα κατά τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθεί και νέα δημοπρασία για έργα χερσαίας αιολικής ενέργειας.

Ο Pierre Tardieu, Chief Policy Officer της WindEurope, δήλωσε ότι η κατασκευή έργων χερσαίας αιολικής ενέργειας 1 γιγαβάτ  είναι απολύτως συμβατή με τα οικονομικά σχέδια της Πολωνίας.

«Είναι φθηνότερο από το να κατασκευάζουμε νέους σταθμούς άνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας και αναμένουμε ότι οι τιμές θα είναι φθηνότερες από τις πρόσφατες δημοπρασίες στην Γαλλία και την Γερμανία», δήλωσε ο κ. Tardieu.

«Τα σχέδια της Πολωνίας για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ισχύος 8 γιγαβάτ, έως το 2035, είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικά. Το τμήμα της Βαλτικής Θάλασσα που ανήκει στην Πολωνία διαθέτει τεράστιο δυναμικό αιολικής ενέργειας και είναι σημαντικό να δούμε ότι η Πολωνία αρχίζει να αξιοποιεί την υπάρχουσα υπεράκτια αλυσίδα εφοδιασμού με αιολική ενέργεια", πρόσθεσε ο ίδιος.