IRENA και Abu Dhabi Fund Ενώνουν τις Δυνάμεις τους για την Προώθηση Έργων ΑΠΕ

IRENA και Abu Dhabi Fund Ενώνουν τις Δυνάμεις τους για την Προώθηση Έργων ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Κυρ, 18 Νοεμβρίου 2018 - 21:47

Το Αναπτυξιακό Ταμείο του Αμπού Ντάμπι (ADFD) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, (IRENA) με έδρα το Ντουμπάι, εγκαινίασαν τον έβδομο γύρο του διαγωνισμού για την ανάθεση έργων ανανεώσιμης ενέργειας, στο αραβικό εμιράτο, μέσω του ειδικού μηχανισμού της IRENA, ADFD Project Facility

Μέσω αυτού, οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις άνω των 50 εκατ. δολαρίων,

Η IRENA δήλωσε ότι η πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την ADFD είναι διαθέσιμη για έργα ανανεώσιμης ενέργειας με κρατικές εγγυήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, που επιδιώκουν να αυξήσουν την πρόσβασή τους στην ενέργεια, να βελτιώσουν τα μέσα επιβίωσης των πολιτών και να ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ADFD έχει δεσμεύσει 350 εκατ. δολάρια για την εκχώρηση δανείων, που εκταμιεύονται σε επτά ετήσιους κύκλους χρηματοδότησης, για έργα που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε κύκλων, το Project Facility ADFD της IRENA, χορήγησε 214 εκατ. δολάρια για την εκτέλεση 21 έργων ΑΠΕ ανά τον πλανήτη, καλύπτοντας μέχρι και το 50% του συνολικού κόστους τους.

«Τα έργα θα δημιουργήσουν περισσότερα από 100 μεγαβάτ ισχύος που θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιώνοντας τη ζωή περισσότερων του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, μέσω της πρόσβασής τους στην ενέργεια», ανέφερε η IRENA και πρόσθεσε ότι, στην Ασία, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και στις μικρές νησιωτικές περιοχές του πλανήτη, τα έργα αυτά περιλαμβάνουν το πλήρες φάσμα των ΑΠΕ - αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική και βιομάζα – καθώς και τις συναφείς τεχνολογίες.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για τον έβδομο κύκλο προσφορών, θα πρέπει να υποβληθούν, το αργότερο έως το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου 2019.