Την παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, έως τον Δεκέμβριο του 2022, προτείνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να παρατείνει για μετά τις επόμενες εκλογές, την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τα μεγάλα ποσά πληρωμών προς τις Βρυξέλλες

Τα σχόλια του κ. Μπαρνιέ διατυπώνονται την ώρα που η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δίνει μάχη για να περάσει το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit και να διατηρηθεί στο αξίωμά της, προειδοποιώντας ότι η αντικατάσταση της ενέχει τον κίνδυνο καθυστέρησης της εξόδου από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, ο κ. Μπαρνιέ είπε στους πρεσβευτές των 27 μελών της Ε.Ε., ότι οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου –κατά την οποία η Βρετανία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου- θα μπορούσε να ισχύσει για ακόμη δύο χρόνια.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής υπογράμμισε επίσης την «ευάλωτη» κατάσταση της βρετανίδας πρωθυπουργού αλλά παρότρυνε τα μέλη να μην εξετάσουν το άνοιγμα ξανά της Συμφωνίας Αποχώρησης για να βοηθήσουν την Τερέζα Μέι. «Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε ξανά το κείμενο», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέι είπε τον Οκτώβριο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επέκτεινε τη μεταβατική περίοδο μόνο «για κάποιους μήνες» αλλά πολλοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συμφωνία των δύο πλευρών που περιγράφεται μέσα από σε 585 σελίδες, θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο της Ε.Ε., την επόμενη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της πρότασης μομφής εναντίον της βρετανίδας πρωθυπουργού, περίπου 25 βουλευτές έχουν στείλει επιστολές στην «Επιτροπή 1922» ζητώντας άρση εμπιστοσύνης. Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία, χρειάζονται τουλάχιστον 48.

Η κα. Μέι δήλωσε την Κυριακή, με συνέντευξή της στο Sky News, ότι πιθανή ανατροπή της θα διακινδύνευε να καθυστερήσει το Brexit και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει τη συζήτηση αυτή να την αποπροσανατολίσει από μια κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων. Όπως σημείωσε, οι επόμενες επτά ημέρες στη διαδικασία του διαζυγίου θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και πρόσθεσε ότι η απομάκρυνσή της από την Ντάουνινγκ Στριτ «θα δημιουργήσει αβεβαιότητα», ενώ δεν θα αλλάξει τις αριθμητικές ισορροπίες στο κοινοβούλιο. Επίσης, υποστήριξε ότι η συζήτηση για το μέλλον δεν αφορά την ίδια, αλλά τους πολίτες.