Στα μέσα του 2020 τοποθετεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, την πλήρη λειτουργία του Target Model της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέσω του οποίου οι βιομηχανίες θα μπορούν να συνάπτουν διμερή συμβόλαια προμήθειας ρεύματος με τους παραγωγούς εξασφαλίζοντας μειωμένο ενεργειακό κόστος. 

Η πλήρης εφαρμογή του Target Model την περίοδο των Μνημονίων αναβαλλόταν διαρκώς, όμως, η τελευταία συμφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κιαι Ενέργειας με τους Θεσμούς, προβλέπει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2019, ή, κατά τον κ. Γιώργο Σταθάκη, τον προσεχή Ιούνιο. Όμως, ο κ. Πιτσιόρλας, μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη τοποθέτησε τη λειτουργία του Target Model και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, δηλαδή, στα μέσα του 2020 και πρόσθεσε ότι για το ενδιάμεσο διάστημα «καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εξευρεθούν ικανοποιητικές και άμεσες λύσεις».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Πιτσιόρλας έχει αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία που δεν φαίνεται να έχει αποδώσει, επί του παρόντος, με δεδομένη τη δημόσια αντιπαράθεση της ΔΕΗ με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) για τα τιμολόγια του 2018 και του 2019. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους της βιομηχανίας. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με όλους και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι μια προσπάθεια να καταλάβουμε πολύ καλά τα θέματα και να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Πιτσιόρλας και τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ν’ αναβαθμίσει το ενδιαφέρον της για τη βιομηχανία, καθώς τη θεωρεί κεντρικό ζήτημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραγωγής, ο αναππληρωτής υπουργός Οικονομίας, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπαίνουμε μπροστά στο καθήκον να αλλάξουμε πάρα πολλά στην Ελλάδα. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε τι γίνεται γύρω μας, κυρίως στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει ένα θεσμικό όργανο που να ασχολείται με εξελίξεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Η γνώση θα μας επιστρέψει να αναπτυχθούμε». 

Επισήμανε, δε, ότι προωθήθηκαν μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές, από το κτηματολόγιο μέχρι τα κίνητρα και το εμπορικό δίκαιο και διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε ορίζοντα διετίας θα έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο, μεταξύ άλλων με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες.

Όπως είπε θα είναι μια επανάσταση, επειδή η διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων και οι διασταυρώσεις δεδομένων είναι πολύ σημαντικό. «Θεωρώ ότι το κλειδί για να προχωρήσει η βιομηχανία είναι η προώθηση όλων αυτών των αλλαγών» τόνισε. Ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε, δε, πως ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι στην Ε.Ε. «όλη η ορολογία περί ενισχύσεων και προγραμμάτων στρέφεται γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αλλά όταν μιλάμε στην Ευρώπη για ΜΜΕ, μιλάμε για άλλο πράγμα από ό,τι για αυτό που μιλάμε στην Ελλάδα. Έχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα σήμερα θα έπρεπε να βρούμε τον τρόπο να ενισχύσουμε βιομηχανίες που είναι ένα βήμα πιο πάνω, πιο μπροστά, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα της χώρας, που θα παρασύρει και τις μικρότερες και τις μεσαίες». 

Πρόσθεσε τέλος, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, αφού σχετίζεται με τους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά θεωρεί ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα το «να ενισχύσουμε εταιρείες και βιομηχανίες που είναι μπροστά και μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας, δίνοντάς της μια ώθηση πάρα πολύ μεγάλη».