Πρωτοβουλίες Κανιέτε για Άρση του Αδιεξόδου στην Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττική-Κρήτη

Πρωτοβουλίες Κανιέτε για Άρση του Αδιεξόδου στην Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττική-Κρήτη
energia.gr
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2018 - 11:34

Πρωτοβουλία που αποσκοπεί να απεμπλέξει τις διαδικασίες για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κρήτη είναι έτοιμος να αναλάβει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Ενέργεια, κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Πληροφορίες της αγοράς τον φέρουν να αποστέλλει άμεσα, επιστολή για το θέμα με παραλήπτη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να προχωρήσει η διασύνδεση ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα συναινέσει στην αναίρεση της απόφασης της ΡΑΕ να αναθέσει το έργο Κρήτη - Αττική στην εταιρεία Ariadne Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. 

Η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει ως μονομερή ενέργεια την απόφαση της ρυθνιστικής αρχής, ζητώντας να συμμορφωθεί με τις αρχικές υποδείξεις της. Δεν θα πρέπει, όμως, να αποκλειστεί η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο αδιέξοδο που παρατηρείται, με τις πληροφορίες να φέρουν τον κ. Κανιέτε να αναλαμβάνει άμεσα, πρωτοβουλία και να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να υπερπηδηθούν οι διαφωνίες. 

Παράλληλα, όμως η ΡΑΕ φαίνεται πως σκοπεύει να αξιοποιήσει τον ορισμό της Επιτροπής Διαλειτουργικότητας ως μία ευκαιρία για να επαναλάβει τις θέσεις της που διατύπωσε στις επαφές που είχε με αρμοδίους των Βρυξελλών, τον Οκτώβριο.