Τζέφρι Πάιατ: Τα Ενεργειακά στην ‘Καρδιά’ του Ελληνο-Αμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου

Τζέφρι Πάιατ: Τα Ενεργειακά στην ‘Καρδιά’ του Ελληνο-Αμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου
energia.gr
Τετ, 21 Νοεμβρίου 2018 - 14:18

Στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει ο ενεργειακός τομέας στον ελληνο-αμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια σειρά ενεργειακών projects. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το Στρατηγικό Διάλογο «ως μια απτή εκδήλωση του πόσο επενδύουν οι ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα, της αναγνώρισης από την πλευρά μας μιας ιδιαίτερα ευνοϊκής στιγμής στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, αλλά και της σημαντικής γεωπολιτικής δυναμικής γύρω από την Ελλάδα αυτήν την στιγμή».

Όπως σημείωσε, οι πυλώνες του Στρατηγικού Διαλόγου έχουν σχεδιαστεί να αντανακλούν όλους τους τομείς πάνω στους οποίους Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται από κοινού.

«Έχουμε μια πολύ ισχυρή ατζέντα σε ενεργειακά ζητήματα, που αντανακλούν την υποστήριξή μας για τον αγωγό TAP, για τον IGB. Ένιωσα υπερήφανος που είδα τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ να μιλάει με τόση θέρμη για τον IGB στα σχόλια που έκανε στην Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη, τα οποία δεν καλύφθηκαν σωστά, αλλά ήταν πολύ σημαντικά», υπογράμμισε ο κ. Πάιατ.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης εκτίμησε ότι «Η κατάσταση είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια. (…) Όταν μίλησα σε επιχειρηματίες όλοι είχαν την αίσθηση ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να επανέρχονται. Όμως το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη αυτή. Και ο ρυθμός αυτής της ανάπτυξης θα καθοριστεί σημαντικά από τις ενδείξεις που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στους ξένους επενδυτές».

Όσον αφορά τους Αμερικανούς επενδυτές, «φυσικά ο ενεργειακός τομέας είναι εκείνος στον οποίο έχουμε επενδύσει την... ενέργειά μας», σημείωσε ο κ. Πάιατ, προσθέτοντας ότι ο αγωγός TAP είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Ελλάδα αυτή την τελευταία δεκαετία «και αισιοδοξούμε ότι θα δούμε στο μέλλον εξελίξεις με ευκαιρίες όπως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου -η FSRU στην Αλεξανδρούπολη- η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια».

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, υπάρχουν ήδη σημαντικές ξένες επενδύσεις, αναφερόμενος για παράδειγμα στο ρόλο που η ιταλική Sinam πρόκειται να αναλάβει στο δίκτυό διανομής αερίου. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε νέες επενδύσεις, δίνοντας το παράδειγμα της κοινοπραξίας της αμερικανικής ExxonMobil και της Total με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τις έρευνες υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης και στην Energean, «με σημαντικό μερίδιο αμερικανικής ιδιοκτησίας, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριοτήτων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στα ανοιχτά του Ισραήλ», προκειμένου να αναδείξει την ιδιαίτερη σημασία του ενεργειακοί τομέα.

«Επιλογές όπως, αιολικά, ηλιακά, μη συμβατικά, όπου η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλες δυνατότητες και όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αμερικανική τεχνογνωσία και τεχνολογία που μπορεί να μεταφερθεί εκεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα στην Ανατολή Μεσόγειο, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι «Υπάρχουν ασφαλώς μεγάλα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία έχουν ήδη εντοπισθεί και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης της τροφοδοσίας στην Ευρώπη, προφανώς πολύ σημαντικό για τους εταίρους μας στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, άρα είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς τις πολυμερείς συνομιλίες που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα το Ισραήλ, την Κύπρο, και ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φάνον, μόλις βρέθηκε στη Λευκωσία φυσικά, και μετά συνέχισε. Και, πάλι, θα συνεχίσει επικεντρώνοντας στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Την αντιμετωπίζουμε ως μοναδική περιοχή».

Για το θέμα της Κύπρου, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν συνεπείς εδώ και κάποιο διάστημα στη έκφραση της υποστήριξής μας στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την δική της ΑΟΖ. Ελπίζουμε φυσικά ότι το πρόβλημα της Κύπρου θα συνεχίσει να προχωρεί προς μία λύση που θα βασίζεται σε μία ζώνη δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά στο μεταξύ υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους. Μίλησα όταν ήμουν στην Θεσσαλονίκη για τη σημασία διατήρησης μίας υπό έλεγχο ρητορικής και πιστεύω ως προς αυτό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα για να διατηρήσει καθαρές διόδους επικοινωνίας με την Τουρκία, για να συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των διαφορών».

Αναφερόμενος σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι η χώρας μας αποτελεί «ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο κατά της τρομοκρατίας», επειδή είναι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης».

«Η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνον τόσο ασφαλής όσο είναι η Ελλάδα, σε τομείς όπως η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι ασκήσεις ασφάλειας, όπως αυτές που κάναμε πρόσφατα με την ελληνική ακτοφυλακή, με την ελληνική αστυνομία, αναπτύσσουμε ικανότητες ώστε η Ελλάδα να είναι ο ισχυρός εταίρος που θέλουμε να είναι», επισήμανε.