Έρχεται Διαγωνισμός για την Αναβάθμιση του Αμυνταίου – Εξελίξεις στον Διαγωνισμό για τις Λιγνιτικές Μονάδες

Έρχεται Διαγωνισμός για την Αναβάθμιση του Αμυνταίου – Εξελίξεις στον Διαγωνισμό για τις Λιγνιτικές Μονάδες
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 23 Νοεμβρίου 2018 - 08:14

Προσπάθειες για να παραμείνει ανοιχτή η μονάδα στο Αμύνταιο γίνονται από την πλευρά της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, χθες, σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό το επόμενο διάστημα, με σκοπό να αναβαθμιστεί η μονάδα. Υπενθυμίζεται, πως ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο όμιλος Κοπελούζου και ο Μυτιληναίος. Εξάλλου, με διυπουργική απόφαση παρατείνεται  η λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων, που βρίσκονται υπό καθεστώς περιορισμένης διάρκειας για περιβαλλοντικούς λόγους.

Παράλληλα, στο μέτωπο με τον διαγωνισμό για τους λιγνίτες, φαίνεται πως θα υπάρξει αίτημα για ακόμα μια παράταση. Αυτό είχε γνωστοποιήσει και ο κ. Γιώργος Σταθάκης, την περασμένη Τρίτη. Χθες, ο κ. Παναγιωτάκης γνωστοποίησε πως η ΔΕΗ θα ζητήσει παράταση στο διαγωνισμό μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε πως υπάρχει προβληματισμός μεταξύ των επενδυτών. Τον προβληματισμό αυτόν ενισχύουν δύο παράγοντες. Αφενός, η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων των ρύπων. Αφετέρου, το ζήτημα με τους εργαζόμενους. Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως το εργασιακό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, γιατί πολλοί εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν, λόγω συνταξιοδότησης. Επιπλέον, σημείωσε πως ένας εκ των επενδυτών ενδεχομένως να μην καταθέσει πρόταση, εάν δοθεί εξευτελιστικό τίμημα.

Την ίδια ώρα εξελίξεις αναμένονται σε ακόμα δύο θέματα. Αναφορικά με τη Λάρκο, της οποίας τα χρέη ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ ο κ. Παναγιωτάκης, τόνισε πως η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησής της. Παράλληλα «κόκκινη» κάρτα αναμένεται να βγάλει η ΔΕΗ και για την Χαλυβουργική. Υπενθυμίζεται, πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε την Τρίτη να δοθεί μια περίοδος χάριτος προς την Χαλυβουργική. Νερό στο μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης αναμένεται, όμως, να δώσει και η πρόθεση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στην πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων του ομίλου Λαυρεντιάδη. Οι δύο εταιρίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για το χρέος, το οποίο φτάνει τα 14 εκατ. ευρώ.