Εγκαίνια για Μεγάλο Μεταλλευτικό και Βιομηχανικό Κόμβο της Saudi Aramco την Περασμένη Εβδομάδα

Εγκαίνια για Μεγάλο Μεταλλευτικό και Βιομηχανικό Κόμβο της Saudi Aramco την Περασμένη Εβδομάδα
energia.gr
Δευ, 26 Νοεμβρίου 2018 - 07:54

Το μεταλλευτικό και βιομηχανικό πρότζεκτ του Wa'ad Al Shamal της Saudi Aramco στη βόρεια Σαουδική Αραβία εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη από τον βασιλιά Σάλμαν Μπιν Αμπντουλάζιζ Αλ Σαούντ, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία

Παράλληλα, ο νέος αυτός βιομηχανικός και μεταλλευτικός κόμβος σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Saudi Aramco για αύξηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο με στόχο την υποστήριξη του προγράμματος οικονομικής διαφοροποίησης του βασιλείου που αποβλέπει στην ανάπτυξη νέων τομέων, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η μονάδα του Wa'ad Al Shamal, αραβιστί "Βόρεια Υπόσχεση", με έκταση πάνω από 440 τετραγωνικά χιλιόμετρα και που ήδη φιλοξενεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας φωσφορικών αλάτων, θα είναι μια νέα βιομηχανική πόλη 30 χιλιόμετρα δυτικά του Turaif και πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό κεντρικό σταθμό εξόρυξης.

Με την ανάπτυξη νέων μεταλλευτικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων, ιδίως στον τομέα των φωσφορικών αλάτων, και άλλων σχετικών με την πετρελαϊκή βιομηχανία, όπως η κατασκευή γυαλιού και πλαστικών, εκτιμάται ότι το Wa'ad Al Shamal θα έχει έσοδα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια από μη πετρελαϊκούς τομείς και θα συνεισφέρει 3% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του σαουδαραβικού βασιλείου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Χ. Νάσερ, δήλωσε ότι το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «πρώτης τάξεως καταλύτη» στη δημιουργία βιομηχανιών μετασχηματισμού που θα μπορούσαν να προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη και να αυξήσουν την αξία σε εξειδικευμένους παραγωγικούς κλάδους όπως το γυαλί, οι ίνες υάλου, τα πλαστικά και τα ηλιακά πάνελ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Saudi Aramco ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή μη συμβατικού φυσικού αερίου στο Πεδίο της Βόρειας Αραβίας τον Μάιο του 2018, προμηθεύοντας περίπου 55 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (MMscfd) σε μια τοπική μονάδα παραγωγής ενέργειας. Η παραγωγή φυσικού αερίου θα φθάσει τα 190 MMscfd προς το τέλος του 2018 για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών.

Ο Nasser πρόσθεσε: "Αυτό που βλέπουμε τώρα στην πόλη Wa'ad Al Shamal είναι το παραγωγικό αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ κυβερνητικών τομέων, οργανισμών και κορυφαίων εθνικών εταιρειών. Είμαι περήφανος για το ρόλο της Saudi Aramco σε αυτό το επίτευγμα, η οποία πραγματοποίηση μια επένδυση ύψους 10 δις και πλέον σαουδαραβικών ριγιάλ [2,66 δις δολ.] για την προμήθεια της απαιτούμενης ενεργειακής πρώτης ύλης στην πόλη και τα πρότζεκτ που βρίσκονται σε αυτήν ".

Η εμπορική παραγωγή φυσικού αερίου σηματοδοτεί το πρώτο ορόσημο στη φάση υλοποίησης του προγράμματος εξόρυξης μη συμβατικών πόρων της Saudi Aramco, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

"Η παροχή φυσικού αερίου για την υποστήριξη των βιομηχανικών πρότζεκτ της Wa'ad Al Shamal θα συμβάλει επίσης στην αντιστάθμιση της αύξησης της χρήσης υγρών καυσίμων  για ηλεκτροπαραγωγή στην περιοχή", πρόσθεσε ο Khalid M. Al Abdulqader, γενικός διευθυντής της Saudi Aramco για μη συμβατικές πηγές.

Όπως, εξάλλου, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, η παραγωγή μη συμβατικού αερίου κοντά στο Turaif θα αντικαταστήσει την καύση υδρογονανθράκων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξοικονομώντας παράλληλα υδρογονάνθρακες για εξαγωγή ώστε αυτοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία.

"Χάρη στην κορυφαία τεχνολογία αιχμής, η Saudi Aramco είναι σε θέση να αυξήσει τις πιθανότητες εύρεσης αερίου, ενώ παράλληλα μειώνει το χρόνο γεώτρησης και το χρόνο παράδοσης, καθώς και το κόστος, κατά 70 %", τονίζεται στην ανακοίνωση του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού.