Times of Israel: ‘Κλείδωσε’ η Συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον Αγωγό EastMed

Times of Israel: ‘Κλείδωσε’ η Συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον Αγωγό EastMed
energia.gr
Δευ, 26 Νοεμβρίου 2018 - 13:21

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά στον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Times of Israel. Όπως αναφέρει το άρθρο, το έργο αυτό, προϋπολογισμού άνω των $ 7 δισ., εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Hadashot, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει $ 100 εκατ. για το έργο πριν από την επίτευξη της συμφωνίας για την κατασκευή του EastMed, ο οποίος θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο σε μήκος και τοποθετημένο σε μεγαλύτερο βάθος αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμώνται έναντι άλλων χωρών που εξάγουν αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο αγωγός EastMed Pipeline θα εκκινεί περίπου 170 χιλιόμετρα ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρο και θα εκτείνεται κατά μήκος 2.200 χιλιομέτρων ως το Οτράντο της Ιταλίας, μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει έως και 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Σημειώνεται ότι οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξάνονται κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2030.

Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθούν εντός πέντε ετών, ανέφερε ο σταθμός Hadashot.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Yuval Steinitz, σε δηλώσεις του στον Hadashot σχετικά με τη συμφωνία υποστήριξε ότι θα μπορούσε να μετριάσει την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.

«Επί δεκαετίες, έχουμε διαμαρτυρηθεί για την αραβική επιρροή στην Ευρώπη εξαιτίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η εξαγωγή φυσικού αερίου (σ.σ. από το Ισραήλ) στην Ευρώπη θα μετριάσει σε κάποιο βαθμό αυτήν την επιρροή και θα αποτελέσει αντίβαρο στην αραβική ηγεσία», ανέφερε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ισραηλινός υπουργός είχε δηλώσει ότι, σύμφωνα με σχετική μελέτη για τον αγωγό, η διασύνδεση μεταξύ των χωρών είναι εφικτή, αν και παρουσιάζει τεχνικές προκλήσεις που οφείλονται στα μεγάλα βάθη κατασκευής του και στο υψηλό εκτιμώμενο κόστος του.