Γ. Σταθάκης: Οι Νομοθετικές Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Eχουν Αλλάξει το Χωροταξικό Σύστημα

Γ. Σταθάκης: Οι Νομοθετικές Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Eχουν Αλλάξει το Χωροταξικό Σύστημα
energia.gr
Δευ, 26 Νοεμβρίου 2018 - 14:52

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έχει αλλάξει όλο το χωροταξικό σύστημα της χώρας, υποστήριξε, από τα Χανιά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Στο πλαίσιο ημερίδας για τον ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Με διαδοχικούς νόμους από τα τέλη του 2016 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει όλο το χωροταξικό σύστημα της χώρας. Η πολεοδομία, πλέον, εκδίδει τις άδειες, ο έλεγχος περνάει στα τοπικά και περιφερειακά παρατηρητήρια και ανοίγει ο κατάλογος των ιδιωτών μηχανικών που ελέγχουν το κτίριο κατά τη διάρκεια κατασκευής του».

Παράλληλα, μίλησε για τα πρακτικά και ουσιαστικά οφέλη από την καθιέρωση του νέου συστήματος έκδοσης και ελέγχου των οικοδομικών αδειών. Όπως εξήγησε, «η κεντρική ιδέα είναι όλα να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και σήμερα συζητάμε την πρωτοβουλία από κοινού με το ΤΕΕ της e- Πολεοδομίας, που πρακτικά σημαίνει ότι οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζεται, πλέον, να ξαναπάνε στην πολεοδομία. Η άδεια του κτιρίου θα βγαίνει 100% ηλεκτρονικά και από εκεί και πέρα θα συνεχίζεται η κατασκευή με έλεγχο από ιδιώτες μηχανικούς που θα φέρουν το βάρος της υπογραφής τους και το τρίτο και βασικό ο έλεγχος από τα τοπικά παρατηρητήρια. Όλη η νομοθεσία, πλέον, αποτρέπει την κατασκευή αυθαιρέτων στη χώρα διότι τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων είναι πολύ υψηλά και η μόνη επιλογή είναι η δυνατότητα από τον ιδιοκτήτη να ρίχνει ο ίδιος το κτίριο».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο σύνολο των αλλαγών που έχει προωθήσει η κυβέρνηση με στόχο -όπως είπε- το 2021 να υπάρχει ένας πλήρης χωροταξικός σχεδιασμός στη χώρα.

«Έχουμε κάνει όλες τις άλλες αλλαγές, κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, αιγιαλούς και φυσικά τα τοπικά χωρικά σχέδια, που καλούνται οι δήμοι στο σύνολο της χώρας να φτιάξουν σχέδια που καλύπτουν όλον τον δήμο, ώστε μέχρι το 2021 να μπορέσει η χώρα να έχει έναν πλήρη χωροταξικό σχεδιασμό με χρήσεις γης, ασφάλεια δικαίου, γνώση για τους επενδυτές πού μπορούν να επενδύσουν και τι και οριστική αποτροπή του φαινομένου της αυθαιρεσίας» σημείωσε.

Σε ερώτηση για τον χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Η εφαρμογή έχει ανοίξει για ορισμένες κατηγορίες κτιρίων τη μεγάλη μάζα και όλα τα υπόλοιπα τα κτίρια θα ενταχθούν από την 1η Ιανουαρίου. Άρα, όλα τα κτίρια στη χώρα από 1η Ιανουαρίου θα είναι στην e- Πολεοδομία. Υπενθυμίζω, ότι μαζί με την e- Πολεοδομία από την 1η Ιανουαρίου θα βγει και η αντίστοιχη πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται τις αυθαιρεσίες και τα αυθαίρετα. Θα βγουν από τα συρτάρια, στα οποία χάνονταν επί χρόνια και όλα θα είναι αποτυπωμένα πάνω στην πλατφόρμα. Άρα, μιλάμε για πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή και φυσικά υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΤΕΕ, στο τέλος της ημέρας όλα αυτά να αποτυπώνονται σε μια πλατφόρμα, από την οποία με ένα απλό πάτημα θα μπορεί να βλέπει ο πολίτης ό,τι στοιχεία χρειάζεται. Μιλάμε για μια ηλεκτρονική διαύγεια».

Ερωτηθείς για τον χρόνο κύρωσης των δασικών χαρτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ότι στο τέλος του 2019 θα έχει αναρτηθεί το σύνολο των δασικών χαρτών, που σε πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι επικαιροποιημένοι.

Για επιβολή πλήρους νομιμότητας και διαφάνειας στην έκδοση οικοδομικών αδειών με το νέο σύστημα έκανε λόγω ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός,, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

«Νομίζω ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν προσφέρει απλά ένα εργαλείο στους μηχανικούς και τους πολίτες, έτσι ώστε να εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζονται φαινόμενα διαφθοράς και γραφειοκρατίας. Νομίζω, το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας που θα περάσει και στους μηχανικούς και στους πολίτες ότι όλα φαίνονται, όλα βρίσκονται στη διαφάνεια. Παντού θα υπάρχουν ίχνη, άρα όλοι θα πρέπει να κινούμαστε στο πλαίσιο της νομιμότητας διότι αλλιώς απλά θα το αντιληφθεί το σύστημα. Γιατί όπως καταλαβαίνεται τα συστήματα ούτε "λαδώνονται", ούτε μπορούν να καθυστερήσουν, ούτε μπορούν να πάνε πιο γρήγορα. Τώρα θα μπορούν να γίνονται πολύ γρήγορα αυτά που πρέπει να γίνουν, τα νόμιμα» τόνισε ο κ. Στασινός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, με το νέο σύστημα άδειες μικρής κλίμακας με ολοκληρωμένες μελέτες θα μπορούν να εκδοθούν σε κάποιες ώρες και σε δύο έως τρεις ημέρες θα μπορεί να εκδίδεται άδεια δόμησης. Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, πριν χρειαζόταν μήνες.