Οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών θα υποστούν μεγαλύτερο πλήγμα από τις αντίστοιχες αμερικανικές σε περίπτωση που ξεσπάσει γενικευμένος εμπορικός πόλεμος, με τις αναδυόμενες αγορές να αναμένεται ότι θα πληγούν ακόμη περισσότερο, επισημαίνει έρευνα που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Οι τιμές των αμερικανικών μετοχών θα υποχωρήσουν περίπου κατά 10% και τα spreads των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων θα αυξηθούν κατά 100 μονάδες βάσης μόνο κατά το πρώτο έτος από το ξέσπασμα του παγκοσμίου εμπορικού πολέμου», τονίζει η ΕΚΤ, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τις χώρες του πλανήτη να επιβάλλουν δασμούς 25%.

«Στην ευρωζώνη, οι τιμές των μετοχών θα υποχωρήσουν κατά 15% και τα spreads των εταιρικών ομολόγων θα αυξηθούν κατά 150 μονάδες βάσης την πρώτη χρονιά», αναφέρεται στην έρευνα της ΕΚΤ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι αναδυόμενες αγορές θα έχουν πάνω από 20%πτώση στις τιμές των μετοχών και πάνω από 400 μονάδες βάσης αύξηση στο premium κινδύνου.

«Η συμμετρική αντίδραση ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωζώνη υποδηλώνει ότι οι αγορές θεωρούν τις αυξήσεις στους δασμούς σαν μία "lose-lose", κατάσταση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Έως στιγμής, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποχωρήσει όσο και οι αμερικανικές, από τότε που ελήφθησαν τα προστατευτικά μέτρα. Εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν αλλά παραμείνουν περιορισμένες, οι συμμετρικές πτώσεις στις τιμές μάλλον θα συνεχιστούν, τονίζεται.