Αίρεται η απαλλαγή των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος μεγαλύτερης των 20 μεγαβάτ, από την καταβολή του ειδικού ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ, με τροπολογία που φέρεται να ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη σύσταση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που αναμένεται να κατατεθεί έως τα τέλη του μήνα.

Μαζί με τα συστήματα ΑΠΕ σε κτίρια, έως σήμερα απαλλάσσονταν, επίσης, από το τέλος όλα τα φωτοβολταϊκά εργα, ανεξαρτήτως ισχύος.  Έτσι, οι κάτοχοι νέων μεγάλων φωτοβολταϊκών μονάδων, ισχύος άνω των 20 μεγαβάτ, που καταλαμβάνουν έκταση τουλάχιστον 400 στρεμμάτων, έρχονται, πλέον, να προστεθούν στους παραγωγούς ηλεκττρικής ενέργειας  από τις υπόλοιπες κατηγορίες ανανεώσιμων πηγών, όπως, πχ. αιολικούς σταθμούς, μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες και σταθμούς βιομάζας, που ήταν ήδη υπόχρεοι για την καταβολή του. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΝ προχωρά στην εν λόγω κίνηση εν όψει των κοινών διαγωνισμών ΑΠΕ, στους οποίους θα μπορούν να μετάσχουν αιολικοί σταθμοί ισχύος ένω των 50 μμεγαβάτ, φωτοβολταϊκά άνω των 20 μμεγαβάτ, καθώς και έργα με κοινό σημείο συνδεσης. Επομένως και με δεδομένο ότι οι αιολικοί σταθμοί υποχρεούνται στην καταβολή του τέλους, τυχόν συνέχιση της απαλλαγής των φωτοβολταϊκών, άνω των 20 μεγαβάτ θα δημιουργούσε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού στις δημοπρασίες.