Η ΔΕΗ Κάνει το Πρώτο Βήμα στην Αγορά Φυσικού Αερίου με τη Συμμετοχή της στο Μarket Τest του FSRU Αλεξανδρούπολης

Η ΔΕΗ Κάνει το Πρώτο Βήμα στην Αγορά Φυσικού Αερίου με τη Συμμετοχή της στο Μarket Τest του FSRU Αλεξανδρούπολης
energia.gr
Τρι, 27 Νοεμβρίου 2018 - 18:35

H ΔΕΗ επιχειρεί το παρθενικό βήμα της στην αγορά φυσικού αερίου με τη συμμετοχή της στο market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης. 

Το FSRU της Αλεξανδρούπολης προωθείται από την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και είναι ενταγμένο στη γενικότερη στρατηγική της χώρας για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Βόρεια Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούν να τροφοδοτούνται και οι χώρες των Βαλκανίων. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πλωτός σταθμός, που θα διαθέτει διαφοροποιημένη βάση τροφοδοσίας με LNG, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας IGB, αλλά και με τον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Μέσω της διαδικασίας του market test θα κριθεί η οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης και θα ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση για το έργο. Υπό αυτό το πρίσμα συμμετέχει και η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Επιχείρησης για την είσοδό της στην χονδρική και τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, στρατηγική που έχει ήδη εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Με την είσοδο της στην αγορά φυσικού αερίου η ΔΕΗ αποσκοπεί να υποκαταστήσει μέρος, ή και το σύνολο των απωλειών που θα προκύψουν από την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου αγοράς της στην προμήθεια ρεύματος. 

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται να δοθεί μικρή παράταση όπως έχει ζητηθεί από ορισμένες από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Στο έργο συμμετέχουν η Gastrade, η Gaslog, συμφερόντων Πέτρου Λιβανού και η ΔΕΠΑ, ενώ διεξάγονται συζητήσεις και για μια πέμπτη εταιρεία που θα μετέχει στο σχήμα και η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αμερικανική.