Η Ευρωπαϊκή Εταιρική Ελίτ Ζητεί Δραστικό Ψαλίδι στους Ρύπους -Επιστολή στον Κανιέτε

Η Ευρωπαϊκή Εταιρική Ελίτ Ζητεί Δραστικό Ψαλίδι στους Ρύπους -Επιστολή στον Κανιέτε
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 27 Νοεμβρίου 2018 - 18:58

Το μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, με την προώθηση και εφαρμογή φιλόδοξων στόχων και μέτρων, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επικεφαλείς μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και εταιρειών του ενεργειακού τομέα, με επιστολή που απέστειλαν προς τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων εταιρειών όπως είναι η Unilever, η Allianz, αλλά και οι ενεργειακοί όμιλοι Engie και EDF, στην επιστολή, που αποκαλύπτει το EURACTIV, προτρέπουν τον Επίτροπο να διασφαλίσει ότι η στρατηγική της Ε.Ε. για το 2050 θα  περιλαμβάνει την επιλογή των μηδενικών εκπομπών, έτσι ώστε να υπάρξει η πλήρης συμμόρφωση της Ένωσης στους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Η επιστολή εστάλη εν όψει των ανακοινώσεων του κ. Κανιέτε, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν αύριο Τετάρτη και αφορούν στη συνολική  στρατηγική της Ένωσης που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τα 28 γραφεία των Επιτρόπων, δίχως να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως πριν από μερικές εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του που υπεγράφη από 10 κράτη- μέλη, κάλεσε την Κομισιόν να συμπεριλάβει στη στρατηγική της, την επιλογή του μηδενικού άνθρακα. Ωστόσο, το θέμα φαίνεται ότι παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τη μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία The B Team, προειδοποιείται ο Επίτροπος ότι «δεν μπορούμε να επιχειρούμε σε έναν κόσμο που ζει υπό τη βαριά σκιά που ρίχνει στην ανθρωπότητα το κλίμα, με τη θερμοκρασία να προβλέπεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς Κελσίου, από τα τέλη του αιώνα, αντί για τον 1,5, ή 2 βαθμούς που προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού». Είναι χαρακτηριστικό της αγωνίας που διακατέχει τα διεθνή όργανα λήψης αποφάσεων ότι τον Σεπτέμβριο, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δημοσιοποίησε έκθεση –ορόσημο, στην οποία επεξηγούσε σαφώς το τι θα σήμαινε για το μέλλον του πλανήτη η άνοδος της θερμοκρασίας πέραν του 1,5 βαθμού Κελσίου, καταλήγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Στην επιστολή της The B Team, που υπογράφουν  προσωπικότητες του επιχειρείν όπως ο Sir Richard Branson, ο Paul Polman, της Unilver, ο Sharan Burrow και ο διευθύνων σύμβουλος της Danone, Emmanuel Faber, επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο σημερινός στόχος της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων θα πρέπει να αυξηθεί στο 45%.

Η πρωτοβουλία των εταιρικών ηγετών χαιρετίστηκε από την ομάδα CLG του Πρίγκιπα της Ουαλίας: «Η CLG έχει επανειλημμένα ζητήσει την αποφασιστική δέσμευση για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ώστε να εξασφαλιστεί ένα μέλλον που θα υπόσχεται περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερα σπίτια, καθαρό αέρα, αποκατεστημένα δάση και τρισεκατομμύρια δολαρίων που θα εξοικονομηθούν για εισαγωγές ενέργειας», δήλωσε ο διευθυντής της CLG, Eliot Whittington στο EURACTIV. «Οτιδήποτε λιγότερο από μηδενικές εκπομπές κρίνεται ανεπαρκές και όσοι προσπαθούν να επιβραδύνουν το ρυθμό της αλλαγής τελικά θα μείνουν πίσω», πρόσθεσε ο ίδιος.