Το πρόβλημα του μικρού ποσοστού πρασίνου, το οποίο δημιουργεί συνθήκες δυσβάσταχτες για τον Αθηναίο πολίτη, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Δημαράς.

Χαιρετίζοντας το διεθνές συνέδριο με θέμα «Στρατηγικές και εφαρμογές βασισμένες στη φύση και τον πολιτισμό για τις πόλεις και τις περιφέρειες» που οργανώθηκε στο Ευγενίδειο και το Πάντειο, ο κ. Δημαράς αναφέρθηκε στο φαινόμενο της διαρκούς μεγέθυνσης των πόλεων που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνοντας ότι «στις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα συνυπάρχουν η εικόνα μιας επιφανειακής ευημερίας του καταναλωτισμού, ταυτόχρονα με άστεγους, τοξικο-εξαρτημένους και εξαθλιωμένους πολίτες στους δρόμους».

Τόνισε ότι η Αθήνα των επόμενων δεκαετιών, απαιτεί τολμηρές λύσεις και την εκπόνηση ενός μακροχρόνιου σχεδίου που θα απαντά όχι μόνο στα παραπάνω προβλήματα, αλλά και στα ζητήματα των γερασμένων κτιρίων της, που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη αντοχή σε ισχυρό σεισμό, ούτε την απαιτούμενη ενεργειακή συμπεριφορά.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Δημαράς αναφέρθηκε στη συνεισφορά του πολιτισμού στην ανάπτυξη των πόλεων καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής ταυτότητάς τους. «Το θέμα πόλη - φύση - πολιτισμός προφανώς έχει και τις επιμέρους τεχνικές, επιστημονικές και διαχειριστικές προσεγγίσεις, αλλά κατά την άποψή μου συνδέεται και καθορίζεται από τη γενική φιλοσοφική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική προσέγγιση για τον άνθρωπο και τη ζωή στον πλανήτη. Η οικολογία και ο πολιτισμός είναι καθολικές οπτικές στο σύνολο των υποθέσεων της κοινωνίας και του χώρου» τόνισε.