Παρά την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη στο πρόγραμμα του αγωγού NordStream 2, που θα επιτρέψει στην Μόσχα να παρακάμψει το Κίεβο κατά τη μεταφορά του αερίου της στην Ευρώπη. 

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος από το Βερολίνο.Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εντείνει τις επικρίσεις για το έργο, αφότου η Ρωσία κατέλαβε, την Κυριακή, τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία, στα ανοιχτά της Κριμαίας, υποστηρίζοντας πως ο αγωγός θα καταστήσει τη Γερμανία και την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτημένες από την Μόσχα όσον αφορά στις ενεργειακές προμήθειές τους.

"Έλαβα υπόψη τις επικρίσεις, όμως τίποτε δεν έχει αλλάξει στη βασική άποψή μας για το οικονομικό πρόγραμμα του NordStream", δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Γερμανία εξακολουθεί να θέλει να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει μια χώρα διαμετακομιδής του αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη, όταν, νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο είχε δηλώσει πως ο NordStream 2 θα πρέπει να τεθεί σε καθεστώς αναμονής.

Οι ΗΠΑ θέλουν, επίσης, από τους ευρωπαίους συμμάχους τους να εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για τις Διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Όμως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Είναι ένα νομικό εργαλείο που έχει συνέπειες γι' αυτούς που πλήττονται από τις κυρώσεις, έτσι αυτό σημαίνει πως πρέπει να το εξετάσεις και να το συζητήσεις προσεκτικά», δήλωσε ο ίδιος.