Όμιλος Μυτιληναίος: Προβλέπεται Υψηλή Κερδοφορία και Ετήσιος Κύκλος Εργασιών για το 2019 - Υψηλές Βλέψεις στην Ηλιακή Ενέργεια από την ΜΕΤΚΑ EGN

Όμιλος Μυτιληναίος: Προβλέπεται Υψηλή Κερδοφορία και Ετήσιος Κύκλος Εργασιών για το 2019 - Υψηλές Βλέψεις στην Ηλιακή Ενέργεια από την ΜΕΤΚΑ EGN
energia.gr
Πεμ, 29 Νοεμβρίου 2018 - 16:33

Μείωση του καθαρού χρέους στα 440 εκατ. ευρώ, το 2018, από 568 εκατ. το 2017, με CAPEX 75 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομώνυμου Ομίλου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα πεπραγμένα της εταιρείας προς τους θεσμικούς επενδυτές και τα ΜΜΕ.

Το 2019 η μείωση του καθαρού χρέους του Ομίλου αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα από 300 εκατ. ευρώ, με CAPEX 127 εκατ.  Η σχέση του καθαρού χρέους προς EBITDA εκτιμάται ότι θα μειωθεί  στο μεταξύ 0.7-0.8 το επόμενο έτος. O Όμιλος διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης ύψους 1.5 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να εκτιμάται στα 2,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ., Μυτιληναίος προς τους θεσμικούς επενδυτές, με τα EBITDA να προσεγγίζουν τα 400 εκατ ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 200 εκατ ευρώ για το 2019 και το διανεμόμενο μέρισμα θα αυξηθεί για το 2018.  Η ανάπτυξη της ενεργειακής πτέρυγας του Ομίλου βασίζεται σε δύο πυλώνες: το φυσικό αέριο και την ανάπτυξη των ηλιακών πάρκων σε διεθνές επίπεδο, μέσω της METKA EGN, με διπλή στρατηγική κατασκευής και παραγωγής ενέργειας.

Οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν, στην παρούσα φάση, το 17-20% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ενώ το υπόλοιπο 80%, αφορά στα θερμικά. Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει το χαρτοφυλάκιό του στην αιολική ενέργεια και αναμένεται να συμμετάσχει στις δημοπρασίες ΑΠΕ που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς. Κεντρικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ είναι η ανάπτυξη και αποθήκευση ενέργειας, γι αυτό ο Όμιλος έχει επικεντρωθεί, ήδη σε ανάλογες δραστηριότητές στην Βρετανία, με τη δημιουργία ενός υβριδικού έργου δυναμικότητας 50 MW, από την METKA EGN.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι στόχος του είναι ο διπλασιασμός των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, έως το 2021, καθώς και τα μεγέθη της METKA να ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ, με EBITDA 50 εκατ., το 2019. Η τελευταία προσδίδει τεράστια έμφαση στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας,  διεθνώς, καθώς ξεκινούν τα έργα στην Λιβύη, ύψους 430 εκατ ευρώ και στην Γκάνα , ύψους 363 εκατ. ευρώ, με την ΜΕΤΚΑ EGN να απορροφάται πλήρως από τον Όμιλο, καθώς απώτερος στόχος είναι να εδραιωθεί σε ρόλο ηγέτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, και να αφήσει το ενεργειακό αποτύπωμά τη στις ΑΠΕ, ενόψει του 2020.

Όσον αφορά στον κλάδο της ενέργειας, αυτή κατέγραψε μεγάλη βελτίωση το β΄εξάμηνο τρέχοντος έτους, καθώς η άνοδος της τιμής των CO2 αύξησε σημαντικά την ΟΤΣ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθούν οι μονάδες φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος, επίσης, στη διασύνδεση της ποικιλίας Brent με τις τιμές του αλουμινίου, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανες ότι η πτώση των τιμών του απετέλεσε τον προπομπό της κάμψης των τιμών του βρετανικού πετρελαίου αναφοράς. Ο επικεφαλής του ομίλου ανέφερε, τέλος, πως με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, στα μέσα του 2019, η παραγωγική δυναμικότητα του αλουμινίου θα προσεγγίσει τους 200.000 τόνους, στην οποία θα προστεθούν άλλοι 35.000 τόνοι από την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ.