Οι Ενέργειες της Μόσχας στην Αζοφική Οδηγούν σε Παράταση των Ευρωπαϊκών Κυρώσεων σε Βάρος της

Οι Ενέργειες της Μόσχας στην Αζοφική Οδηγούν σε Παράταση των Ευρωπαϊκών Κυρώσεων σε Βάρος της
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 30 Νοεμβρίου 2018 - 17:07

Οι επιθετικές ενέργειες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού εναντίον σκαφών του ουκρανικού ναυτικού στην Αζοφική Θάλασσα, υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατείνει τις υφιστάμενες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να προεδρεύσει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις 13 & 14 Δεκεμβρίου, στην οποία εκτιμάται ότι θα ληφθεί απόφαση 

για την παράταση, για ένα ακόμη έτος, των μέτρων που έχει λάβει η Ένωση σε βάρος του αμυντικού, ενεργειακού και τραπεζικού τομέα της Ρωσίας, εν είδη τιμωρίας για το ρόλο της Μόσχας στη διαιωνιζόμενη διαμάχη της με την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη ομονοεί στην υποστήριξή της προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Γι΄αυτό είμαι σίγουρος πως η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου, στην Αργεντινή, στο περιθώριο τη συνόδου κορυφής της G20. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως η χρήση βίας από την πλευρά της Ρωσίας, κατά σκαφών του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είναι «εντελώς απαράδεκτη». Το περασμένο Σαββατοκύριακο ρωσικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον μονάδων του ουκρανικού ναυτικού, στην Αζοφική θάλασσα και στη συνέχεια αιχμαλώτισαν τα πλοία και το πλήρωμά τους.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, από το Κίεβο, το 2014. ΄Έκτοτε, η Ένωση έχει αναβαθμίσει τις κυρώσεις, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι μπορεί να συμβεί άμεσα, αν όντως, τελικά, γίνει.

Τέλος, αναφερόμενος στο φλέγον θέμα του Brexit, ο κ. Τουσκ είπε πως η επιλογή της Βρετανίας θα είναι, είτε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως συμφωνία, ή να εγκαταλείψει την ιδέα του Brexit, σε περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει, τελικά, τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι.