Ευαγ. Μυτιληναίος: Είναι Επιτακτική Ανάγκη η Συνένωση των Παραγωγικών Δυνάμεων της Χώρας για να Υπάρξει Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη

Ευαγ. Μυτιληναίος: Είναι Επιτακτική Ανάγκη η Συνένωση των Παραγωγικών Δυνάμεων της Χώρας για να Υπάρξει Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη
energia.gr
Παρ, 30 Νοεμβρίου 2018 - 18:05

Mε τη φράση «σε μία χώρα που την περίοδο της κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη της τάξεως του 2% δεν είναι αρκετή για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασής της», ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έδωσε το στίγμα του για το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης στην χώρα, μιλώντας στην Ημερίδα του ΣΕΒ «Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη διεθνή κατάσταση και στάθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού, παγκοσμίως, εξηγώντας το πώς αυτό επηρεάζει το ήδη ασταθές οικονομικό κλίμα, το οποίο επιβαρύνεται από το φάσμα του ξεσπάσματος ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου, που πυροδοτεί, από μόνο του περαιτέρω αβεβαιότητα και κλυδωνίζει τις παγκόσμιες αγορές.

«Μέσα σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο πλαίσιο, θα πρέπει η χώρα μας, όλοι οι θεσμικοί εταίροι, ο ΣΕΒ πρωτίστως, αλλά και κάθε εταιρεία, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας. Ο προβληματισμός όλων μας ίσως να είναι η αφετηρία για τη δημιουργία παραγωγικής δυναμικής, που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μιας βέλτιστης πορείας, οδηγώντας μας κατά το δυνατόν στην αποφυγή του ρίσκου που τελικό στόχο έχει την ανάπτυξη», είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «Μυτιληναίος».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ως πολύ-πολιτισμικός και γεωπολιτικός πόλος ανάπτυξης. «Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και αναβιώνοντας τον κομβικό της ρόλο, μπορούμε να επανεκκινήσουμε την εθνική μας οικονομία και συνεπακόλουθα να ανακτήσουμε τη θέση μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κ. Μυτιληναίος στηλίτευσε, ακόμη, το γεγονός ότι ακόμα και τώρα η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πραγματική βιομηχανική πολιτική, μολονότι ευαγγελίζεται την «παραγωγική ανασυγκρότησή» της. «Δεν μπορούμε να πετύχουμε το στόχο του 12%, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο το 20%. Σε μία χώρα που την περίοδο της κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη της τάξεως του 2% δεν είναι αρκετή για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασής της, ούτε για την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων όπως η βιωσιμότητα του χρέους ή του πλεονάσματος», πρόσθεσε, για να σημειώσει πως για μία ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική, αναπόσπαστο και μείζον ζήτημα είναι και ο σχεδιασμός και εφαρμογή μιας περιφερειακής στρατηγικής.

Εκφράζοντας τις απόψεις του συνόλου του επιχειρηματικού κλάδου, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής της ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και ενός μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Υποδομών που να εστιάζει στην επόμενη γενιά έργων και διασυνδέσεων προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών πόλων.