Με Οικονομική Ζημία Λειτουργεί Πάνω Από το 40% των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Από Άνθρακα Παγκοσμίως

Με Οικονομική Ζημία Λειτουργεί Πάνω Από το 40% των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής Από Άνθρακα Παγκοσμίως
energia.gr
Δευ, 3 Δεκεμβρίου 2018 - 11:38

Ζημιογόνος οικονομικά είναι η λειτουργία του 40% και πλέον των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα σε όλο τον κόσμο λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης Carbon Tracker Initiative την περασμένη Παρασκευή

 

 

Το think tank με έδρα το Λονδίνο, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη παγκόσμια ανάλυση κερδοφορίας για 6.685 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα σε όλο τον κόσμο, προβλέπει ότι το 72% της παγκόσμιας δυναμικότητας σε άνθρακα θα έχει καταστεί ασύμφορη κατά το 2040, καθώς το κόστος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται.

"Η οικοδόμηση νέων μονάδων ΑΠΕ, όπως αιολικής και ηλιακής ενέργειας, θα είναι φθηνότερη σε σχέση με το 96% των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα περί το 2030", ανέφερε.

Τουλάχιστον το 59% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα πρέπει να έχει αποσυρθεί ως το 2030 ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου και πολλές χώρες έχουν θέσει ημερομηνίες σταδιακής κατάργησης, όπως επισημαίνει η έκθεση, επικαλούμενη τη Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Σύμφωνα με την έκθεση του Carbon Tracker Initiative, το κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να εξοικονομήσει 389 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει 89 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ΗΠΑ 78 δισεκατομμύρια δολάρια και 20 δισεκατομμύρια δολάρια η Ρωσία.

"Πλέον απομακρυνόμαστε ταχύτατα από την εποχή όπου υπολογίζαμε το πόσο επενδύουμε σε νέες ποσότητες άνθρακα και όλο και περισσότερο υπολογίζουμε με ποιον τρόπο κλείνουμε υφιστάμενη δυναμικότητα άνθρακα ώστε να ελαχιστοποιούμε τις ζημίες. Αυτή η ανάλυση παρέχει ένα υπόδειγμα για τους διαμορφωτές πολιτικής, τους επενδυτές και την κοινωνία των πολιτών", δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας του Carbon Tracker και συν-συγγραφέας της έκθεσης, Matt Gray.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η μακροπρόθεσμη στήριξη του άνθρακα θα απειλήσει την οικονομική ανταγωνιστικότητα και τα δημόσια οικονομικά καθώς οι πολιτικοί θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ επιδότησης της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

"Σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και τμήματα των Η.Π.Α., οι κυβερνήσεις συνήθως εγκρίνουν το κόστος παραγωγής [ενν. ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα] και το μεταφέρουν στους καταναλωτές", σημείωσε ο Gray.