Ν. Καρακατσάνη στο "Ενέργεια & Ανάπτυξη" του ΙΕΝΕ: Ρεκόρ Μετακινήσεων Πελατών σε Εναλλακτικούς Παρόχους Ηλεκτρισμού το α' Εξάμηνο του 2018

Ν. Καρακατσάνη στο Ενέργεια & Ανάπτυξη του ΙΕΝΕ: Ρεκόρ Μετακινήσεων Πελατών σε Εναλλακτικούς Παρόχους Ηλεκτρισμού το α Εξάμηνο του 2018
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 3 Δεκεμβρίου 2018 - 17:07

Επιταχύνθηκε φέτος, το άνοιγμα της ελληνικής λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους, 160.000 καταναλωτές έχουν αλλάξει προμηθευτή ρεύματος. 

Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 86% των συνολικών αντίστοιχων μετακινήσεων πελατών, για το σύνολο του 2017, που είχαν φθάσει τις 186.446. Στον αριθμό των αλλαγών προμηθευτή το α’ εξάμηνο του 2018 αναφέρθηκε η κ. Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο ετήσιο συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. 

Όπως επισήμανε το μέλος της ΡΑΕ, χάρη σε αυτές τις μετακινήσεις το μερίδιο των 20 εναλλακτικών παρόχων ανέρχεται, αυτή τη στιγμή, σε περίπου 22%, όταν το 2015 προσέγγιζε μόλις το 2% της εγχώριας αγοράς.  

Προβαίνοντας στον απολογισμό των οφελών που προέκυψαν για τους καταναλωτές, από την απελευθέρωση της αγοράς, η κ. Καρακατσάνη αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις σημαντικές εκπτώσεις που προσφέρθηκαν, σε επίπεδο ανταγωνιστικών χρεώσεων, χάρη στον ανταγωνισμό και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Υπό αυτό το πρίσμα και με βάση τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2018, ενώ η χρέωση του δεσπόζοντος παρόχου ανήλθε στα 80,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για τους πελάτες με εμπρόθεσμες εξοφλήσεις λογαριασμών, πέντε προμηθευτές προσέφεραν χρεώσεις που κυμάνθηκαν από 76,5 μέχρι 76 ευρώ, άλλοι τρεις, από 74,8 μέχρι 73,10 ευρώ, ενώ ακόμη τρεις εναλλακτικοί πάροχοι χρέωσαν με 72,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ανέφερε η ίδια.  

Η κα. Καρακατσάνη επισήμανε ακόμη, πως απουσιάζουν οι αποπροσανατολιστικές για τον καταναλωτή, πρακτικές του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα, οι περιπτώσεις εναλλακτικών παρόχων που προσέφεραν ιδιαιτέρως αυξημένα μηνιαία πάγια, που αναιρούν, ουσιαστικά, ένα σημαντικό τμήμα της μειωμένης τιμής από την ανταγωνιστική χρέωση.

Συχνά, όπως τόνισε η ίδια, η τιμή του μηνιαίου παγίου συγκρίνεται με το τετραμηνιαίο πάγιο του δεσπόζοντος προμηθευτή, επιτείνοντας εσκεμμένα τη σύγχυση.