...Κολλημένος με τον Άνθρακα ο Τραμπ - Οι ΗΠΑ Υπέρ των Ορυκτών Καυσίμων στην Προσεχή Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα

...Κολλημένος με τον Άνθρακα ο Τραμπ - Οι ΗΠΑ Υπέρ των Ορυκτών Καυσίμων στην Προσεχή Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 4 Δεκεμβρίου 2018 - 18:20

Έτοιμoς να προωθήσει τα συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη διάρκεια των ετήσιων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγονται αυτές τις ημέρες και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες, φέρεται να είναι ο Λευκός Οίκος, που εμμένει στη στρατηγική η οποία εξόργισε τους ακτιβιστές κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στη αντίστοιχη συνάντηση  του περασμένου έτους, υποστηρίζουν άριστα πληροφορημένες πηγές.

Όπως συνέβη και στη συνάντηση του 2017 που πραγματοποιήθηκε στην Βόννη, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αναδείξει τα οφέλη των τεχνολογιών αποδοτικότερης καύσης καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι φετινές συνομιλίες στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, μια πόλη που βρίσκεται σε μια περιοχή εξόρυξης και θεωρείται από τις πιο μολυσμένες στην Ευρώπη, αποσκοπούν στην εκπόνηση ειδικών κανόνων που θα διευκολύνουν την υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που υπογράφηκε το 2015, με την οποία τέθηκαν σε ισχύ μια σειρά φιλόδοξων στόχων για τον τερματισμό της εποχής των ορυκτών καυσίμων, με την προώθηση της στρατηγικής για τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, που θα κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια. Καθώς, όμως, ο Λευκός Οίκος αποσκοπεί στο να προωθήσει ενεργειακές στρατηγικές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτούς τους στόχους, σχεδιάζει, επίσης να επιτρέψει στα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μια συμφωνία για το κλίμα, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να άρει την αντίθεση της χώρας στην υπογραφή της συμφωνίας.

«Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να έχει καταλήξει στην άποψη ότι είναι σημαντικό να επιτραπεί στους τεχνοκράτες να ολοκληρώσουν το έργο της σύνταξης του βιβλίου με τους κανόνες. Είναι προς στο εθνικό συμφέρον των Η.Π.Α. να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών και να περιμένει ένα αποτέλεσμα που να δίνει έμφαση στη διαφάνεια και θα καθιστά υπόλογες τις χώρες», ανέφερε μία από τις πηγές, που είναι εξοικειωμένη με τα σχέδια που έχει εκπονήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θέλησαν να σχολιάσουν αυτές τις αναφορές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, είναι η μόνη χώρα που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί επισήμως από τη συμφωνία του Παρισιού.

Η αντίθεση του Λευκού Οίκου σημειώνεται παρά τις επείγουσες προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με τους κινδύνους που υπέχουν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα. Σημειώνουμε ότι η Διακυβερνητική Ομάδας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχει προειδοποιήσει προ διμήνου, σε έκθεσή της, ότι η παγκόσμια χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει σχεδόν να εξαλειφθεί έως τα μέσα του αιώνα – σε μεταξύ 1% και 7% του παγκόσμιου μίγματος, από περίπου 40% που είναι τώρα – προκειμένου να συμβάλει ώστε να αποτραπούν οι θανατηφόρες ξηρασίες, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.

«Ειλικρινά, οι ΗΠΑ είναι το μόνο μέρος στη σύμβαση που φαίνεται να είναι πρόθυμο να προωθήσει μια ορθολογική συζήτηση για το ρόλο των καθαρότερων, αποδοτικότερων ορυκτών καυσίμων και του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού», ανέφερε μία από τις πηγές. Η πηγή, που δεν διατήρησε την ανωνυμία της, είπε ότι στις συνομιλίες στο Κατοβίτσε, που είναι πιθανό να ξεκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου, θα κυριαρχήσουν οι υποστηρικτές του άνθρακα και του φυσικού αερίου και πιθανώς της προηγμένης πυρηνικής ενέργειας. Το πάνελ θα περιλαμβάνει, επίσης, εκπρόσωπο του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, με τα σχέδια να μην περιλαμβάνουν, επί του παρόντος, εκπροσώπους της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε η ίδια πηγή.

Των συνομιλιών αναμένεται να προεδρεύσει ο Wells Griffith, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα διεθνούς ενέργειας και κλίματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ο αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε πέρυσι την πρόθεση της χώρας να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού, χαρακτηρίζοντάς την ως επιβλαβή για την οικονομία των ΗΠΑ.