Αντόνιο Γκουτιέρες: Κάλεσμα στην Ανθρωπότητα να Αναλάβει Δράση για να Αναστραφεί η Κλιματική Αλλαγή

Αντόνιο Γκουτιέρες: Κάλεσμα στην Ανθρωπότητα να Αναλάβει Δράση για να Αναστραφεί η Κλιματική Αλλαγή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 6 Δεκεμβρίου 2018 - 16:28

Ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Κατοβίτσε της Πολωνίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη διάσκεψη του OHE για το κλίμα, σε μια απόπειρα να εξεύρουν τρόπους καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. 

Η διάσκεψη, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αναμένεται να καθορίσει τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούν να καταγράφουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έτσι ώστε, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να συγκρατηθεί κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, όπως συμφωνήθηκε το 2015, στο Παρίσι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, κάλεσε, με μήνυμά του τους διεθνείς ηγέτες να λάβουν στα σοβαρά την απειλή της υπερθέρμανσης της πλανήτη και να αναλάβουν θαρραλέα δράση προκειμένου να αποτρέψουν μία καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας.

Κατά την εναρκτήριο συνεδρίαση, ο κ. Γκουτιέρες χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως «το μοναδικό πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουμε», επικρίνοντας τα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ευθύνονται περισσότερο για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, επειδή δεν κατάφεραν να πράξουν αρκετά ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η εν λόγω συμφωνία αποσκοπεί στη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα χαμηλότερα των δύο βαθμών Κελσίου - ιδανικά στον 1,5 βαθμό έως τα τέλη του αιώνα. Ο κ. Γκουτιέρες κάλεσε τα κράτη του πλανήτη να υιοθετήσουν το στόχο των μηδενικών εκπομπών ρύπων, για το 2050 και να περιορίσουν δραστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως είναι ο άνθρακας.

Επίσης, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, τόνισε ότι η παγκόσμια πολιτική βούληση για μια εκστρατεία κατά της κλιματικής αλλαγής έχει ατονίσει μετά τη διάσκεψη του 2015, στο Παρίσι. Η κατάσταση για το παγκόσμιο κλίμα «είναι χειρότερη από του αναμενομένου, αλλά η πολιτική βούληση έχει εκλείψει μετά το Παρίσι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουτιέρες, προσθέτοντας ότι «η κλιματική αλλαγή κινείται με μεγαλύτερες ταχύτητες από εκείνες που προβλέπαμε, με τρομακτικές συνέπειες για τους λαούς».

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση στο Κατοβίτσε τον λόγο πήρε και ο φημισμένος Βρετανός κινηματογραφιστής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, επισήμανε ότι "σήμερα αντιμετωπίζουμε μία δημιουργημένη από τον άνθρωπο καταστροφή, παγκόσμιας κλίμακας, τη μεγαλύτερη απειλή που ανέκυψε εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια» και προσέθεσε ότι «αν δεν αναλάβουμε δράση, η κατάρρευση των πολιτισμών μας και ο αφανισμός μεγάλου μέρους του φυσικού κόσμου βρίσκονται επί θύραις".