Στα 5 GW (AC) ανήλθε στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 η συνολική ονομαστική δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών μονάδων της Τουρκίας, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε ο διαχειριστής του δικτύου της χώρας, TEIAŞ

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τους πρώτους έντεκα μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν από τον Διαχειριστή επιπλέον 1.581 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων, εκ των οποίων 1.518 MW αφορούν μη αδειοδοτημένα έργα ηλιακής ενέργειας μεγέθους έως 1 MW έκαστο και περίπου 63 MW αφορούν μεγάλα έργα με άδεια στο πλαίσιο του καθεστώτος δημοπρασιών της Τουρκίας.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγικής δυναμικότητας καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της TEIAŞ καταγράφηκαν 1.170 MW νέων έργων. Τον Νοέμβριο, η πρόσφατα καταχωρημένη χωρητικότητα PV ανήλθε στα 78,8 MW.

Συνολικά, τα μη αδειοδοτημένα μικρά ηλιακά πάρκα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία της συνολικής αθροιστικής φωτοβολταϊκής δυναμικότητας της Τουρκίας με περίπου 4,92 GW, ενώ τα ηλιακά πάρκα με δυναμικότητα πάνω από 1 MW αντιστοιχούν σε μόλις 81,7 MW.

Ωστόσο, πιθανόν να μην έχει συνδεθεί με το τουρκικό δίκτυο ηλεκτρισμού το σύνολο των 5 GW της αθροιστικής δυναμικότητας των φωτοβολταϊκών, όπως επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του το πρακτορείο "Ανατολία". Πράγματι, οι αριθμοί που παρουσιάζει ο Διαχειριστής του δικτύου έχουν αμφισβητηθεί από πολλούς εμπειρογνώμονες στον τουρκικό τομέα ηλιακής ενέργειας τους τελευταίους μήνες, με ορισμένους από αυτούς να ισχυρίζονται ότι ορισμένα έργα μπορεί απλώς να έχουν εγγραφεί για σύνδεση στο δίκτυο και να μην έχουν εγκατασταθεί.

Η TEIAŞ και η Günder, η τουρκική ένωση ηλιακής βιομηχανίας, αντίθετα, αναφέρουνότι τα 5 GW αντιπροσωπεύουν μονάδες εν λειτουργία.

Ο Günder δημοσίευσε πρόσφατα ένα νέο Ηλιακό Χάρτη Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει ότι το 2023 θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος των 14 GW συνολικής φωτοβολταϊκής ισχύος για την Τουρκία. Μια άλλη έκθεση, από το Shura Energy Transition Center της Τουρκίας, προβλέπει ότι τα φωτοβολταϊκά θα φτάσουν τα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Στην τουρκική αγορά παρατηρείται μεγάλος όγκος εγκαταστάσεων τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της μείωσης του κόστους της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών και των  προαναφερθέντων μικρών έργων για τα οποία δεν απαιτείται άδεια. Ας σημειωθεί ότι τα έργα χωρίς άδεια στην Τουρκία θεωρητικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 1 MW εγκατεστημένης ισχύος. Εντούτοις, πολλαπλά έργα μεγέθους 1 MW το καθένα μπορούν να συνδυαστούν σχηματίζοντας μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα.

Σύμφωνα με το "Ανατολία", αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των αδειοδοτημένων έργων στην Τουρκία. Οι άδειες για φωτοβολταϊκά έργα αυτής της κατηγορίας απονέμονται μέσω διαγωνισμών. Ένας νέος διαγωνισμός για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1 GW ξεκίνησε τον Οκτώβριο και τα πρώτα έργα που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμών προηγούμενων γύρων αρχίζουν να συνδέονται με το δίκτυο.