Το ΔΝΤ Προειδοποιεί για Καταιγίδα στην Παγκόσμια Οικονομία

Το ΔΝΤ Προειδοποιεί για Καταιγίδα στην Παγκόσμια Οικονομία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 11 Δεκεμβρίου 2018 - 16:42

Σύννεφα καταιγίδας συγκεντρώνονται απειλητικά, πάνω από τον ουρανό της παγκόσμιας οικονομίας, την ώρα που οι κυβερνήσεις των χωρών του πλανήτη και οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένες για να τα διαλύσουν, επισημαίνει, προειδοποιώντας, ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ προέτρεπε τις κυβερνήσεις «να κάνουν τις απαραίτητες επιδιορθώσεις», όταν η παγκόσμια οικονομία ευημερούσε, τονίζει ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.

«Όπως και πολλοί από εσάς, διακρίνω σύννεφα καταιγίδας και φοβάμαι ότι η προετοιμασία για την πρόληψη της κρίσης είναι ελλιπής», τόνισε, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο του Bloomberg.

«Οι Κεντρικές Τράπεζες θα καταλήξουν, πιθανότατα, στο να εξετάζουν τη λήψη ολοένα και πιο αντισυμβατικών μέτρων. Αλλά με την αποτελεσματικότητά τους να θεωρείται αβέβαιη, θα πρέπει να ανησυχούμε για τη δραστικότητα της νομισματικής πολιτικής». Πολλές κυβερνήσεις δεν θα έχουν ιδιαίτερα περιθώρια ελιγμών, διαθέτοντας, ήδη, υψηλά χρέη, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο μεγαλύτερος και πιο άμεσος κίνδυνος είναι, όμως, ο υφιστάμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Εάν εφαρμοστούν όλοι οι επαπειλούμενοι δασμοί, τότε, θα χαθούν περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου ΑΕΠ, έως το 2020, όπως εκτιμά το ΔΝΤ.

«Θα πρόκειται για αυτοτραυματισμό. Οπότε είναι ζωτικής σημασίας αυτή η εκεχειρία, που ανακοινώθηκε, πρόσφατα, ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, να οδηγήσει σε μία συμφωνία διαρκείας, με την οποία θα αποφευχθεί η ένταση, ή η εξάπλωση των εντάσεων». Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο και βρεθούμε σε αδιέξοδο, θα μπορούσε να προκύψει ένας καταστροφικός κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας, που θα επιφέρει ένα καθοδικό σπιράλ, τόνισε ο ίδιος.