Η Επίσημη Σιωπή της Κομισιόν, Οδηγεί την Κυβέρνηση στη Διασύνδεση της Κρήτης Μέσω της Αριάδνη Interconnection

Η Επίσημη Σιωπή της Κομισιόν, Οδηγεί την Κυβέρνηση στη Διασύνδεση της Κρήτης Μέσω της Αριάδνη Interconnection
energia.gr
Τετ, 12 Δεκεμβρίου 2018 - 17:52

Δεν υπαναχωρεί η κυβέρνηση από την απόφασή της να προωθήσει την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική από τον ΑΔΜΗΕ, ως εθνικό έργο. Παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση της Κομισιόν, η οποία ευνοεί την ανάθεση του έργου στην EuroAsia Interconnector, η Αθήνα φέρεται να εμμένει στη θέση της, ανεξάρτητα του αν το έργο θα συμπεριληφθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI). 

 

Βέβαια, η αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέχει μακράν από του να θεωρείται επίσημη θέση της, καθώς διατυπώνεται, κυρίως, μέσω υπηρεσιακών παραγόντων στις Βρυξέλες. Είναι ενδεικτικό του ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε δεν έχει απαντήσει, ακόμη, στο αίτημα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, να συναντηθούν για να διαλευκάνουν την υπόθεση.

H Koμισιόν έχει θέσει ως προϋπόθεση για την παραμονή του έργου στον κατάλογο των PCI, την άρση των αποφάσεων της ΡΑΕ με τις οποίες ανατέθηκε η διασύνδεση στον ΑΔΜΗΕ και το SPV Αριάδνη. Σε περίπτωση που η διασύνδεση δεν ενταχθεί, τελικώς, στο καθεστώς του PCI, η Ελλάδα θα απολέσει τη δυνατότητα πρόσβασης στα ειδικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στο ευνοϊκό καθεστώς περί αδειοδοτήσεων. 

Θυμίζουμε ότι η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική έχει ανατεθεί στην εταιρεία ειδικού σκοπού, «Αριάδνη», που δημιούργησε για το σκοπό αυτό ο ΑΔΜΗΕ. Η εν λόγω εταιρεία έχει λάβει έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αναζητεί τραπεζική χρηματοδότηση, εν αναμονή της εξεύρεσης νέων επενδυτών που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.    

Ο ΑΔΜΗΕ με ανακοίνωσή του κατέστησε σαφές ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές αλλά και τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού για τη διαμόρφωση του τελικού επενδυτικού σχήματος και την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για το έργο, στις αρχές του 2019. 

Είναι, επίσης, ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς, ότι ο ΑΔΜΗΕ τονίζει πως οι επαφές αυτές ανέδειξαν την προοπτική να απαιτηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού, που ανέρχεται σήμερα, σε 200 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας εμμέσως στην ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η EuroAsia, επισημαίνει πως παραμένει ο επίσημος φορέας υλοποίησης του έργου PCI και τηρεί τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για την έγκαιρη υλοποίηση της διασύνδεσης. Υπό αυτό το πρίσμα στελέχη της κυπριακών συμφερόντων εταιρείας, επεσήμαναν ότι προχωρά κανονικά στην κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου, που περιλαμβάνει τα τμήματα Κύπρος - Κρήτη και Κρήτη – Αττική όπως αυτά εγκρίθηκαν από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισαν ότι το μεν τμήμα Κρήτη –Αττική θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο του 2022, το δε Κύπρου – Κρήτης, τον Δεκέμβριο του 2023.