Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, το Brent έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι προσδοκίες για περισσότερα κίνητρα από την Κίνα εξανεμίστηκαν, πυροδοτώντας μια διάθεση μείωσης του κινδύνου σε όλες τις αγορές.

To Brent έχασε έως και 2,2%, διακόπτοντας ένα πενθήμερο ράλι, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματευόταν κοντά στα 76 δολάρια το βαρέλι. Η πολυαναμενόμενη ενημέρωση από τον κορυφαίο οικονομικό σχεδιαστή της Κίνας μετά από διακοπές μιας εβδομάδας έληξε χωρίς σημαντικά νέα μέτρα δαπανών, απογοητεύοντας τους επενδυτές.

Παρόλα αυτά, η αγορά πετρελαίου παραμένει ευάλωτη σε μια αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή. Οι έμποροι παρακολουθούν τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν μετά από μια πυραυλική επίθεση την περασμένη εβδομάδα, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Το αργό δεν λαμβάνει την αγάπη από την Κίνα που λαμβάνουν οι κινεζικές μετοχές», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank Ltd. στην Ασία στη Σιγκαπούρη. «Ίσως επειδή ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης για τον κατακλυσμό ρευστότητας είναι προς τις αγορές μετοχών» και όχι προς τα εμπορεύματα, πρόσθεσε.

Το σιδηρομετάλλευμα και τα βασικά μέταλλα υποχώρησαν, ενώ ένας δείκτης των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε κατά 10%. Η ενημέρωση της Τρίτης πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων για να συζητηθεί μια δέσμη πολιτικών που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ο σχεδιαστής σταμάτησε να μιλάει για μεγάλα κίνητρα.

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, κλιμάκωσε τις μάχες με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν τη Δευτέρα, κρατώντας την αγορά σε εγρήγορση. Η περιοχή αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αποθαρρύνει το Ισραήλ από το να επιτεθεί στα πετρελαϊκά πεδία της Τεχεράνης.

Άλλες αγορές έχουν επηρεαστεί από τις εχθροπραξίες, με έναν δείκτη της τεκμαρτής μεταβλητότητας για το μπρεντ να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους. Υπήρξε ένας κατακλυσμός δικαιωμάτων αγοράς - τα οποία αποφέρουν κέρδη στους αγοραστές όταν τα προθεσμιακά συμβόλαια κερδίζουν - και το ασφάλιστρο των δικαιωμάτων αγοράς του Brent έναντι των δικαιωμάτων πώλησης διογκώθηκε στο μεγαλύτερο του τελευταίου έτους από το κλείσιμο της Δευτέρας.