Αντίθετο το Υπουργείο Ναυτιλίας σε Αυξήσεις των Επιβατικών Ναύλων στο Καλοκαίρι

Αντίθετο το Υπουργείο Ναυτιλίας σε Αυξήσεις των Επιβατικών Ναύλων στο Καλοκαίρι
energia.gr
Πεμ, 13 Δεκεμβρίου 2018 - 17:43

Tο υπουργείο Ναυτιλίας δεν σχεδιάζει αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών ναύλων κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας της ανόδου του κόστους καυσίμων που βαρύνουν τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης, μιλώντας σε ημερίδα στην Σύρο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατίμησης των εισιτηρίων, καθώς τη διετία, 2017/2018, τα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 100 εκατ. ευρώ (το ποσό αυτό αποτελεί το 15% των εισπραττόμενων ναύλων), λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

«Το θέμα είναι σοβαρό και δημιουργεί πιέσεις για αύξηση των ναύλων, τις οποίες πιθανόν δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μετά από μία δεκαετία, η οποία χαρακτηρίζεται από σταθερούς ναύλους και παροχή εκπτώσεων», ανέφερε ο κ. Σακέλλης, με τον κλάδο να ζητεί μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, όπως μείωση του ΦΠΑ.

Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν θεωρεί αποδεκτή τυχόν αύξηση των εισιτηρίων, αντιπαραβάλλοντας την άνοδο της ακτοπλοϊκής κίνησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλματώδους ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα.

Εφέτος, η άνοδος του μεταφορικού έργου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3% και 5%. Ωστόσο, παρά την τάση που προδιαγράφεται, για άλλη μια φορά, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έδειξαν να μην αξιοποιούν στο έπακρο την αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, βασίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων τους, στην εμπορευματική κίνηση  και στον εσωτερικό τουρισμό.