Το Ιράν Συνεχίζει τις Δοκιμές Βαλλιστικών Πυραύλων Παρά την Οργή της Δύσης

Το Ιράν Συνεχίζει τις Δοκιμές Βαλλιστικών Πυραύλων Παρά την Οργή της Δύσης
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 13 Δεκεμβρίου 2018 - 19:11

Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε πρόσφατα, δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, παρά την ισχυρή αντίθεση και τις αντιδράσεις των χωρών της Δύσης. «Συνεχίζουμε τις δοκιμές πυραύλων μας και αυτή, η πρόσφατη, ήταν πολύ σημαντική», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Ταξίαρχου Amirali Hajizadeh.

«Η αντίδραση των ΗΠΑ έδειξε ότι η δοκιμή απετέλεσε μεγάλο σοκ για αυτούς και ότι τους αναστάτωσε», ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι το Ιράν διεξάγει συνολικά, 40 με 50 δοκιμές πυραύλων, ετησίως. Η Τεχεράνη προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων, αφότου υποχρεώθηκε να παγώσει μεγάλο μέρος του πυρηνικού προγράμματός της, στο πλαίσιο της συμφωνίας- ορόσημο του 2015, με τις μεγάλες δυνάμεις.

Με πρόσφατο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε το Ιράν να απόσχει από τις δοκιμές πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή, αλλά δεν απαγόρευσε στην Τεχεράνη να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις πυραύλων. Το όργανο του ΟΗΕ, συνεκλήθη κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας και της Γαλλίας, στις 4 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Τεχεράνης, την οποία, οι δύο κυβερνήσεις, χαρακτήρισαν «προκλητική» και «ασυμβίβαστη», με την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Βρετανία ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι οι τύποι των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, διέθεταν δυνατότητες που «υπερβαίνουν τις νόμιμες αμυντικές ανάγκες της χώρας».

Το Ιράν έχει αναπτύξει διαφόρους τύπους βαλλιστικών πυραύλων, που έχουν βεληνεκές μέχρι 3.000 χιλιόμετρα, τουτέστιν, επαρκές για να πλήξει στόχους στο Ισραήλ, αλλά και τις στρατιωτικές βάσεις των Δυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Παρά την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ που κάλεσαν τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταδικάσουν το Ιράν, η Ρωσία υπερασπίστηκε τα δικαίωμα της Τεχεράνης να διεξάγει πυραυλικές δοκιμές, ασκώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας που διαθέτει, με αποτέλεσμα, η συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου να μην καταλήξει στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, αλλά και ούτε και με κάποιο κοινό σχέδιο αντίδρασης για τη συνέχεια.