Σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, τον Φεβρουάριο του 2017, η πολύκροτη υπόθεση της ENERGA–HELLAS POWER οδηγείται στο δεύτερο βαθμό προκειμένου να ξεκαθαριστεί η ποινική αλλά και οικονομική διευθέτηση της.

Η δικογραφία αφορά την καταγγελλόμενη υπεξαίρεση τμήματος του χαρατσιού της ΔΕΗ που εισέπραξαν οι συγκεκριμένοι πάροχοι ενέργειας και, σύμφωνα με την κατηγορία, δεν απέδωσαν (οι ίδιοι αρνούνται την κατηγορία).

Πρόκειται για μια υπόθεση, με ποινικό αντικείμενο που λαμβάνει εκ νέου διαστάσεις, δεδομένου πως πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης, ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση υπέρ του νόμου με αποτέλεσμα οι 7 (από τους 11) που καταδικάστηκαν σε μεγαλύτερες ποινές από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους σε πρώτο βαθμό να αντιμετωπίζουν εκ νέου βαρύτερη καταδίκη. Κάποιοι μάλιστα ακόμα και ισόβια κάθειρξη αφού η κατηγορία τους συνδυάζεται με τον "δρακόντειο" νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

 

Καταδίκη και πρωταγωνιστές

Αρχές Φεβρουαρίου του 2017, μετά από μία πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε ανακοινώσει την ετυμηγορία για τους 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης: 11 ένοχοι για –κατά περίπτωση- υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία καυσίμων, 8 αθώοι. Οι 3 από τους 11 οδηγήθηκαν στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Ο άλλοτε επικεφαλής της Energa Άρης Φλώρος καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή –κάθειρξη 21 ετών αν και "έσπασε" τα ισόβια λόγω ελαφρυντικών- και οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς οι δικαστές δεν του έδωσαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του. Την απόδρασή της (είχε σπάσει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης) "πλήρωσε" η πρώην γραμματέως του Φλώρου, Μαρία Σκλαβάκη, η οποία αν και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών, δεν "κέρδισε" αναστολή στην έφεση. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και για τον σύζυγό της Πέτρο Νικολοθανάση, ο οποίος παρέμενε φυγόδικος και συνελήφθη λίγους μήνες πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η απόφαση για την υπεξαίρεση των δεκάδων εκατομμυρίων που –κατά την πρωτόδικη καταδίκη- υπέστη το Δημόσιο από τις εταιρείες Energa και Hellas Power, επιφύλαξε διαφορετική ποινική μεταχείριση στον δεύτερο –κατά το παραπεμπτικό βούλευμα- πρωταγωνιστή της υπόθεσης. Τον επικεφαλής της Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων, με την αρχική κατηγορία της υπεξαίρεσης να μετατρέπεται σε απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση. Εκείνος έμεινε εκτός φυλακής, με αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι το εφετείο του.

 

Τα χρήματα

Με την απόφαση του στην πολύκροτη δίκη των παρόχων ηλεκτρική ενέργειας Energa-Hellas Power, οι δικαστές αποφάσισαν τότε την επιστροφή 120.910.680 εκ ευρώ, τα οποία, κατά τη δικαστική απόφαση, είναι "ανήκουν" από τα δημόσια ταμεία. Παρόλα αυτά και ενώ τα χρήματα είναι δεσμευμένα, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πάρει μεγάλο μέρος των χρημάτων.

 

(capital.gr)