"Πράσινο" Φως για την Κατασκευή της Δεύτερης Μονάδας στο Ακούγιου

Πράσινο Φως για την Κατασκευή της Δεύτερης Μονάδας στο Ακούγιου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 17 Δεκεμβρίου 2018 - 16:23

Η Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ) χορήγησε"περιορισμένη άδεια", λειτουργίας στην εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Akkuyu Nuclear, που διαχειρίζεται τον ατομικό σταθμό Akkuyu Nuclear Power Plant (NPP), για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας του εργοστασίου, ανακοίνωσε η Rosatom.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας, Rosatom, που αποτελεί τον βασικό εταίρο της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο. 

Η TAEK χορήγησε την άδεια περιορισμένων εργασιών, ύστερα από ενδελεχή διερεύνηση και αξιολόγηση του πακέτου των υποβληθέντων εγγράφων από πλευράς της Akkuyu Nuclear Company. Στα εν λόγω έγγραφα που αφορούν στη μονάδα 2 του σταθμού, περιλαμβάνεται η προκαταρκτική ανάλυση ασφάλειας της εγκατάστασης, καθώς και μια σειρά άλλων εγγράφων που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της μονάδας παραγωγής ισχύος.

Η άδεια, που αποτελεί ορόσημο για την υλοποίηση του έργου, επιτρέπει την κατασκευή και την εγκατάσταση των κρίσιμων τμημάτων της μονάδας, δηλαδή, την εκσκαφή για την τοποθέτηση των θεμελιώσεων της μονάδας καθώς και των μηχανουργικών έργων.

O σταθμός ατομικής ενέργειας Akkuyu Nuclear, πρέπει να αποκτήσει άδεια κατασκευής προτού ξεκινήσει η έκχυση σκυροδέματος στην πλάκα θεμελίωσης της δεύτερης μονάδας, πράγμα που θα σημάνει την επίσημη έναρξη των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων. Το Akkuyu θα κατασκευαστεί από την Ρωσία, στην περιοχή της Μερσίνας, στην νότια Τουρκία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκαινίασαν την  κατασκευή του έργου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, στις 3 Απριλίου 2018.

Το εργοστάσιο, που αποτελείται από τέσσερις μονάδες, έκαστη με συνολική δυναμικότητα 1.200 μεγαβάτ, θα καλύψει περίπου το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια.