Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδει η Τουρκία στις έρευνες για υδρογονάνθρακες  στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει πανηγυρικώς ότι το νέο γεωτρύπανο είναι καθ’ οδόν.

«Για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, έχοντας ξεκινήσει τις εργασίες γεωτρήσεως σε βαθιά και ρηχά νερά, υπογράψαμε συμφωνία και για δεύτερο γεωτρύπανο για έρευνες σε βαθειά νερά. Αυτή την στιγμή είναι στο δρόμο και πολύ σύντομα θα συμμετάσχει και αυτό στην ομάδα μας και που κάνει γεωτρήσεις στην Μεσόγειο» είπε ο Ερντογάν κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου ων επόμενων 100 ημερών. Επί πλέον είπε ότι συνεχίζεται η συλλογή τρισδιάστατων δεδομένων στο πλαίσιο της αναζητήσεως υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο σε μία έκταση 3.000 τ.χλμ. Μία από τις προτεραιότητες της Κυβερνήσεως του, είπε ο Ερντογάν, είναι η ενέργεια, προσθέτοντας ότι σημαντική είναι και η ολοκλήρωσις του αγωγού Turkish Stream μέχρι τα τέλη του 2019.

Επί πλέον ανεκοίνωσε ότι εντός των επόμενων τριών μηνών θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό τα δύο υποβρύχια που κατασκευάζει η χώρα΄ «Πανσέληνος» και «Χαραυγή». Αναμένεται δε να υπογραφεί και η συμφωνία για την κατασκευή του «Επιδρομέα», ενός νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους μακράς αντοχής.

Ομιλώντας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Τουρκίας το 2019 ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ παρομοίωσε με καζάνι την ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικώς ότι η χώρα του είναι «κουτάλα» που ψάχνει σπιθαμή-σπιθαμή σε αυτό το καζάνι. Πρόκειται για μια τουρκική παροιμία την οποία χρησιμοποίησε αναφερόμενος στις έρευνες για φυσικό αέριο. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι για να ανεξαρτητοποιηθεί η Τουρκία στον ενεργειακό τομέα πρέπει να πολλαπλασιασθούν οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά. «Γι’ αυτό συνεχίζουμε αδιάκοπα τις σεισμικές εργασίες μας με το «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» σημείωσε.

«Ειδικώς αυτή την στιγμή συνεχίζονται αυτού του είδους οι έρευνες στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Κύπρου, αλλά μόνον έρευνες δεν φθάνουν. Θα πρέπει να βγει το φυσικό αέριο και επομένως να προχωρήσουμε και σε επιπλέον γεωτρήσεις και γι’ αυτό αγοράσαμε το γεωτρύπανο μας τον ‘’Πορθητή’’. Περίπου πριν από ενάμιση μήνα ξεκινήσαμε την πρώτη γεώτρηση στα ανοιχτά της Ατταλείας. Πρώτα ο Αλλάχ, μέσα σε 3-4 μήνες σχεδιάζουμε να έχουμε αποτελέσματα» εκτίμησε ο Ντονμέζ. Αναφερόμενος και στο δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, δήλωσε ότι από τα τέλη Ιανουαρίου θα ευρίσκεται στην Μεσόγειο. Όπως ο Ερντογάν έτσι και αυτός απέφυγε να αποκαλύψει το όνομα του νέου πλοίου. «Με τον ¨Πορθητή¨ και το άλλο πλοίο μας θα συνεχίσουμε τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Σαν καζάνι η Μεσόγειος κι εμείς κουτάλα, ψάχνουμε σπιθαμή-σπιθαμή. Προσευχηθείτε να βρούμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας. Συμφώνως με δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο, το κόστος του δεύτερου γεωτρύπανου ανέρχεται στα 262,5 εκατομμύρια δολλάρια! Πρόκειται για ένα μεταχειρισμένο πλοίο, το οποίο είχε εμφανίσει προβλήματα και είχε αποσυρθεί από το 2017 ώστε να γίνουν εργασίες συντηρήσεως.