Άλμα στο Κενό οι Τιμές του Αργού και οι Διεθνείς Κεφαλαιαγορές

Άλμα στο Κενό οι Τιμές του Αργού και οι Διεθνείς Κεφαλαιαγορές
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 18 Δεκεμβρίου 2018 - 18:53

Σε νέο καθοδικό σπιράλ έχουν περιέλθει οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο της είδησης για υψηλές συγκεντρώσεις αποθεμάτων, αλλά και τις προβλέψεις που διατυπώθηκαν για νέο άλμα στην παραγωγή αργού από τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Η πτώση των πετρελαϊκών τιμών συνδυάζεται και με ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εξαιτίας της επιδείνωσης της εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράλληλα, η καθίζηση των τιμών του μαύρου χρυσού, αποτελούν ακόμη μία σαφή ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί πως η πρόσφατη συμφωνία ΟPEC- Ρωσίας επαρκεί για να απορροφήσει την πλεονάζουσα προσφορά στην αγορά.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής παράδοσης του Brent, του διεθνούς benchmark κατέγραφε βαρύτατες απώλειες, στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης στο Λονδίνο, που έφθαναν στο 4%, δηλαδή στα 57,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου WTI κατέγραφε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στην αγορά της Νέας Υόρκης, κατά 4.1% που διαμόρφωναν την τιμή του στα 47,84 δολάρια το βαρέλι, ήτοι, σε νέο χαμηλό από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι τιμές των δύο συμβολαίων υποχωρούν κατά περισσότερο από 30% σε σύγκριση με τα υψηλά τετραετίας που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές Οκτωβρίου και κυμαίνονται σε νέα χαμηλά 14 μηνών.

Εξ άλλου, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν περιέλθει, με τη σειρά τους, σε καθοδικό σπιράλ, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επέδρασαν δυσμενώς στο επενδυτικό κλίμα, με την αμερικανική Fed να προετοιμάζεται να αυξήσει, εντός της εβδομάδας, το κόστος δανεισμού χρήματος, για τέταρτη συναπτή φορά το τρέχον έτος.