Αυξήθηκε για δεύτερο συναπτό έτος, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα, αν και αναμένεται να σταθεροποιηθεί έως το 2023, υπογραμμίζει σε έκθεσή του η IEA. Οι μειώσεις στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αντισταθμίζονται από την έντονη ζήτηση στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας. 

Ο άνθρακας θα παράσχει το 25% της παγκόσμιας ενέργειας έως το 2023, δηλαδή, ελαφρώς χαμηλότερα από το 27% που παρείχε κατά το 2017. Οι ασκούμενες πολιτικές για την ποιότητα του αέρα και το κλίμα, οι εκστρατείες για την απόσυρση του άνθρακα οι ανακοινώσεις περί σταδιακής κατάργησής του, η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι άφθονες προμήθειες φυσικού αερίου, συγκαταλέγονται μεταξύ των λόγων για την ανεπαίσθητη μείωση στη χρήση του άνθρακα.

«Η ζήτηση άνθρακα αυξάνεται σε μεγάλο τμήμα της ασιατικής ηπείρου, λόγω της οικονομικής προσιτότητας και της διαθεσιμότητάς του», ανέφερε η ΙΕΑ και πρόσθεσε ότι «η Ινδία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση απο οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης που βαίνει με 3,9% ετησίως, επιβραδύνεται».

Η Ινδονησία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Πακιστάν είναι οι χώρες που θα συμβάλουν, με τη σειρά τους, στην αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα.

Οι εξελίξεις στην Κίνα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις τιμές του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος ανά τον πλανήτη, καθιστώντας τον τομέα άνθρακα της ασιατικής χώρας, σημείο-κλειδί για την τροχιά που θα προσλάβει το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.

«Εν τω μεταξύ, σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό χωρών, η σταδιακή απομάκρυνση από την παραγωγή άνθρακα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πολιτικό στόχο, αν και οι τάσεις της αγοράς αποδεικνύονται ανθεκτικές στην αλλαγή».

Ο διευθυντής του τμήματος ενεργειακών αγορών και ασφάλειας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, τόνισε ότι: «Η ιστορία του άνθρακα είναι μια ιστορία δύο κόσμων με πολιτικές δράσης για το κλίμα και οικονομικές δυνάμεις που οδηγούν σε κλείσιμο των σταθμών άνθρακα σε ορισμένες χώρες, ενώ το ορυκτό συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο στην εξασφάλιση πρόσβασης σε προσιτή ενέργεια, σε άλλες περιοχές».

«Η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων μας, των επειγόντων επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και η διασφάλιση ότι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην ενέργεια, θα απαιτήσουν μια προσέγγιση που θα συνδυάζει εύρωστες πολιτικές, με καινοτόμες τεχνολογίες και περισσότερες φυσικές πηγές ενέργειας», καταλήγει η έκθεση της ΙΕΑ.