Τις έντονες αντιδράσεις των επενδυτών που συμμετείχαν στις δημοπρασίες ΑΠΕ στην κατηγορία των μεγάλων φωτοβολταϊκών προκαλεί η απόφασις της ΡΑΕ να ακυρώσει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό λόγω ελλείψεως ανταγωνισμού.

Μάλιστα καλούν την διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να ανακαλέσει την απόφαση και να κατακυρώσει τιμές για όλες τις εταιρείες που σεβάσθηκαν εις το ακέραιον τους τεθέντες από την ΡΑΕ κανόνες. Σημειώνεται ότι για την εν λόγω κατηγορία ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθεί νέα ανταγωνιστική διαδικασία εντός του Ιανουαρίου του 2019. Συμφώνως προς τους φορείς της αγοράς φωτοβολταϊκών, η απόφασις της ΡΑΕ, η οποία επικαλείται «λόγους δημοσίου συμφέροντος», είναι κατάφωρα άδική για όλος εκείνους που ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες που έθεσε η ίδια η Αρχή κατεκύρωσαν τιμή στον διαγωνισμό, χωρίς χειραγώγηση η καταστρατήγηση των όρων του διαγωνισμού. Είναι ενδεικτικό ότι οι εταιρείες αυτές καλούνται τώρα να συμμετάσχουν  εκ νέου σε επαναληπτικό διαγωνισμό, στον οποίον φυσικά δεν θα τηρούνται οι βασικοί όροι διακριτικότητος για το ποιοι συμμετέχουν και πόσο χαμηλά μπορούν να ρίξουν την προσφορά τους, αφού η ΡΑΕ δημοσιοποιήθηκε ήδη αυτά τα στοιχεία. Συμφώνως προς την αγορά, όσον αφορά στο «δημόσιο συμφέρον» η μεσοσταθμική τιμή των έργων που κατεκύρωσαν τιμή πριν από την ματαίωση ήταν 70,27 €/MWh, τιμή μικρότερη από την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) της 14ης/12/2018 που ήταν 79,53€/MWh.

Όπως ανεκοίνωσε η Αρχή, στην κατηγορία II η δημοπρατούμενη ισχύς ήταν 86,47 μεγαβάτ. Η συνολική ισχύς όλων των συμμετεχόντων ήταν 151,32 μεγαβάτ και η ισχύς των 13 έργων της SPES Solaris και των 2 έργων της εταιρείας SPES SOLARIS TPIA AE που δε συμμετείχαν στην ηλεκτρονική δημοπρασία λόγω μη υποβολής προσφοράς ήταν 65,33 μεγαβάτ.

Η ΡΑΕ έκρινε βάσει των ανωτέρω ότι ο ανταγωνισμός υπήρξε ανεπαρκής ως προς την κατηγορία αυτή και προχώρησε σε ματαίωση της διαδικασίας.