Προειδοποίηση προς την Τουρκία, όσον αφορά στην συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, απηύθυναν οι ΗΠΑ δια του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Ουέςς Μίτσελλ.

Ο τελευταίος σε συνέντευξη προς την «Καθημερινή» κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν θα δει φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικώς όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία. Τόνισε ακόμη ότι η Κύπρος είναι μία κυρίαρχη χώρα και όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί.

«Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μία μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μία καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ. Μίτσελλ, προειδοποιώντας ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπάρχουν διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους». Σημειώνει ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ένα δυτικό κράτος σε μία στρατηγικώς ευαίσθητη περιοχή, που οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύσουν, καθώς «αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι».

Ανέφερε ακόμη ότι μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο «και ο πιο φυσικός τρόπος είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας στο σχήμα συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, και ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε τον επόμενο χρόνο».

Την ίδια στιγμή, όμως, η Τουρκία αποδεικνύει ότι παραμένει αμετανόητη. Ο υπουργός Αμύνης Χουλουσί Ακάρ δίδοντας μια δική του ερμηνεία για το διεθνές δίκαιο, υπεστήριξε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να παραχωρήσει τίποτε από τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της «γαλάζιας πατρίδος», όπως χαρακτήρισε την θαλασσία περιοχή που θέλει να καταπατήσει και στην οποία περιλαμβάνονται εκτάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδος και της κυπριακής ΑΟΖ. Απεριφράστως δήλωσε ότι εις ουδένα θα επιτραπεί να αναλάβει οιανδήποτε πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μόλις ημέρες πριν ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει ριψοκίνδυνες τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας και είχε προειδοποιήσει ότι η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Δεν είναι όμως μόνον η Ανατολική Μεσόγειος που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Τουρκίας και Δύσεως. Η Ευρωπαϊκή Ένωσις δια στόματος Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη νέα επίθεση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στην βόρειο Συρία. Η Μογκερίνι κάλεσε την ‘Αγκυρα να απόσχει κάθε μονομερούς ενεργείας που θα μπορούσε να υπονομεύσει τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. «Καθώς ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εισέρχεται στα τελικά στάδιά του, όλα τα μέρη πρέπει να εργασθούν προς την επίτευξη του στόχου της οριστικής ήττας του, η οποία παραμένει ένας απολύτως απαραίτητος σκοπός για να υπάρξει διαρκής λύσις της συριακής κρίσεως» υπεγράμμισε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Εν προκειμένω και οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτη την πρόθεση της Τουρκίας για νέα επιχείρηση στην Συρία.