Εγκαινιάζεται στην Κυλλήνη η Πρώτη Υποδομή Ηλεκτροδότησης Πλοίων από Ξηρά στην Ανατολική Μεσόγειο

Εγκαινιάζεται στην Κυλλήνη η Πρώτη Υποδομή Ηλεκτροδότησης Πλοίων από Ξηρά στην Ανατολική Μεσόγειο
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 20 Δεκεμβρίου 2018 - 08:07

Ένα πολύ σημαντικό έργο εγκαινιάζεται σήμερα στην Κυλλήνη, ανοίγοντας το δρόμο για την εγκατάσταση αντίστοιχων δομών και σε άλλα λιμάνια της χώρας. Η εγκατάσταση του πρώτου σταθμού ηλεκτροδότησης πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος elemed και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του ηλεκτρισμού ως εναλλακτικού καυσίμου για τα πλοία.

Η προώθηση του ηλεκτρισμού αποτελεί  το μεγάλο στοίχημα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Άλλωστε, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έχει θέσει στόχο τη μείωση των ρύπων στις θαλάσσιες μεταφορές. Ειδικότερα, στη σύνοδο του περασμένου Απριλίου, στο Λονδίνο, ο οργανισμός αποφάσισε πως θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία κατά 50%, μέχρι το 2050. Παράλληλα, θα πρέπει να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοσή τους κατά 40%, έως το 2030.

Στην Κυλλήνη, ο σταθμός φόρτισης θα τροφοδοτήσει σε πρώτη φάση το πλοίο Fior Di Levante που έχει δική του εγκατάσταση στις ηλεκτρομηχανές του, ενώ στο λιμάνι προβλέπεται η δημιουργία ακόμη τεσσάρων θέσεων ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, σε αυτή τη φάση, ο σταθμός θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στα ελλιμενισμένα πλοία, ώστε να μην χρησιμοποιούν τις ηλεκτρογεννήτριες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο λιμάνι. Παράλληλα, υπογράμμισε πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, ενώ τόνισε πως με τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου αντίστοιχες δομές θα δημιουργηθούν στο μέλλον και σε άλλα λιμάνια της χώρας.

Να σημειωθεί, πως η δράση elemed (Electrification in the Eastern Mediterranean) είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νότιο-Ανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων.