ΛΑΡΚΟ: Δρομολογούνται Εξελίξεις για τη Διευθέτηση των Χρεών της προς τη ΔΕΗ

ΛΑΡΚΟ: Δρομολογούνται Εξελίξεις για τη Διευθέτηση των Χρεών της προς τη ΔΕΗ
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 21 Δεκεμβρίου 2018 - 08:09

Την ώρα που το μέλλον της Χαλυβουργικής διαγράφεται αβέβαιο, μετά την απόφαση της ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση, ακόμα μια εταιρεία και συγκεκριμένα η ΛΑΡΚΟ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω των χρεών της προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού, τα οποία αγγίζουν τα 280 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα με τη ΛΑΡΚΟ δεν είναι καινούργιο και είχαν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες, να διευθετηθούν τα χρέη της. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, μεταξύ των εταιρειών. Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνει την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ, τη μείωση της παραγωγής νικελίου, καθώς και τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σε σχέση με τον μέλλον της εταιρείες και το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς τους.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης». Σε διαφορετική περίπτωση τονίζει πως η άρση εκπροσώπησης από 1η 1ου του 2019 είναι μονόδρομος.

Την ίδια ώρα, σε αδιέξοδο έχει βρεθεί η Χαλυβουργική, προκαλώντας απογοήτευση στους 170 εργαζόμενους της επιχείρησης. Χθες, οι αδελφοί Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως τα κεφάλαια για να σωθεί η εταιρεία υπάρχουν. Ωστόσο, σημείωναν πως «η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση, γιατί ο πατέρας μας δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την απειλή και τις συνέπειες της παράλειψης να υποβληθεί η ρεαλιστική πρόταση διακανονισμού που είχε διαμορφωθεί από τη Διοίκηση. Πρόταση που ολοκληρωμένη μεταφέρθηκε εγγράφως στους δικηγόρους του, αλλά και στον ίδιο καθ’ υποχρέωση, χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε απάντηση, θετική ή αρνητική. Έτσι, εγκαταλείφθηκε κυνικά η επιχείρηση χωρίς ρεύμα, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στη ραγδαία απαξίωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, χθες η ΔΕΗ παρουσίασε τα οικονομικά της μεγέθη για το εννεάμηνο του 2018, όπου παρατηρείται η μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 154,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι ζημίες προ φόρων, διαμορφώθηκαν σε 299,5 εκατ. ευρώ έναντι 265,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2017, ενώ το καθαρό χρέος στις 30.9.2018 ήταν 3.674,2 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 283 εκατ. σε σχέση με την 31.12.2017. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, αναμένονται εξελίξεις σε εταιρείες που έχουν χρέη προς τη ΔΕΗ, όπως η ΛΑΡΚΟ.