Στην Ατζέντα της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ο Euroasia

Στην Ατζέντα της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ο Euroasia
του Χάρη Φλουδόπουλου
Παρ, 21 Δεκεμβρίου 2018 - 10:31

Η μεγάλη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med όπως ήταν λογικό βρέθηκε χθες στο προσκήνιο με αφορμή την τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπερσεβά.

Το Φεβρουάριο αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί η επίσημη συμφωνία για τον αγωγό που θα ενώσει τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου με τις αγορές της νότιας και κεντρικής Ευρώπης, δημιουργώντας ακόμη μια πύλη εισόδου και μια νέα πηγή ενεργειακής διαφοροποίησης για την διψασμένη για ενέργεια και εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία αγορά της ΕΕ.

Εκτός όμως από τον αγωγό East Med για τον οποίο υπάρχει ομοφωνία αλλά και ανοιχτή υποστήριξη από τη Ουάσιγκτον, στην τριμερή αναδείχθηκε και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, μέσω του project Euroasia. Το θέμα τέθηκε σε ήπιους πλην σαφείς τόνους από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντας ως τη σημαντικότερη εξέλιξη της Συνόδου "την κατασκευή του αγωγού EastMed για τον οποίον αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για να καταστεί δυνατόν ενδεχομένως μεταξύ και τεσσάρων χωρών. Το έργο αυτό είναι από τα ουσιαστικότερα επιτεύγματα της τριμερούς μας συνεργασίας".

Ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης έκανε σαφή αναφορά και στο θέμα του Euroasia, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη διάσταση που έχει ανακύψει μεταξύ του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ και του Euroasia Interconnector. Με μια προσεκτική διατύπωση ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε τα οφέλη του έργου, αλλά και την υποστήριξη της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας από τη Ουάσιγκτον.

"Επαναβεβαιώσαμε την πολιτική μας προσήλωση στην προώθηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως EuroAsia Interconnector, ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρκεί να υλοποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ" σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι "τα απτά και σημαντικά οφέλη της συνεργασίας μας είχαν σαν αποτέλεσμα αριθμός χωρών να επιδείξουν ενεργό ενδιαφέρον για άτυπη (ad hoc) συμμετοχή ή διεύρυνση του μηχανισμού, γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως με τη σημερινή συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μέσω του πρέσβη στο Ισραήλ David Friedman, την οποία θερμά καλωσορίζουμε. Μια συμμετοχή η οποία εκτιμώ πως οφείλεται στο ότι πλέον καθίσταται σαφές πως οι συνεργασίες μας αποτελούν πρακτική αποτύπωση των ευρύτερων περιφερειακών, και όχι μόνο, πλεονεκτημάτων που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και κοινά συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να αυτοαπομονώνονται".

 

(capital.gr)