Η επικείμενη συμφωνία της Ιταλίας με την Κομισσιόν για τον προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας στρώνει το έδαφος, προκειμένου ο ΟΔΔΗΧ να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.

Συμφώνως προς πληροφορίες, το σενάριο για την έκδοση 10ετούς ομολόγου επανέρχεται στο τραπέζι, καθώς είναι βέβαιον ότι μόνο μία ανάλογη έκδοσις θα στείλει στις αγορές  ισχυρό μήνυμα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Ωστόσο, για να ληφθεί μία τέτοια απόφασις θα πρέπει το 10ετές να έχει απόδοση, λίγο κάτω ή οριακώς άνω του 4%.

Προχθές επί παραδείγματι που σημειώθηκε μια οριακή αποκλιμάκωσις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές ευρέθη στην ζώνη του 4,30%. Βάσει των τρεχουσών τιμών, εάν το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων, θα είχε απόδοση 4,6%, ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση με την έκδοση 10ετούς ομολόγου στο 2,40 %. Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για την λήψη μιας ελκυστικής για τις αγορές αλλά ριψοκίνδυνης για το οικονομικό επιτελείο αποφάσεως. Το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να θεωρεί σημαντική την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου, ως κορωνίδα της επιστροφής στις αγορές.

Με τον χρόνο της πρώτης απόπειρας εξόδου στις αγορές να προσδιορίζεται στα τέλη Φεβρουαρίου, χρειάζεται μια καταιγίδα θετικών ειδήσεων προκειμένου να γίνει εφικτό αυτό το εγχείρημα.

Βέβαιη θεωρείται αυτήν την στιγμή η έκδοσις πενταετούς ομολόγου τον προσεχή Απρίλιο, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί το ομόλογο πενταετούς διάρκειας που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014. Το ποσό των λήξεων ανέρχεται σε 2,46 δις. ευρώ, η ημερομηνία λήξεώς του είναι η 17η Απριλίου 2019.

Το συγκεκριμένο ομόλογο θα αναχρηματοδοτηθεί με νέα έκδοση, καθώς εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα ευνοούν μία νέα έκδοση πενταετούς. Σήμερα, η απόδοσης της πενταετίας κινείται στο 3,42%, σχεδόν μιάμιση μονάδα κάτω από το επιτόκιο της εκδόσεώς του είναι η 17Η Απριλίου 2014. Για το 2019 ο συνολικός λογαριασμός των υποχρεώσεων του Δημοσίου φθάνει στα 19,183 δις. ευρώ μαζί με λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους  7,444 δις. ευρώ. Το 2019 λήγουν  ομόλογα 2,925 δις. ευρώ, οφειλές προς την  ΕΚΤ 4,791 δις. ευρώ και δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους 1,983 δις. ευρώ. Όσον αφορά στο 2020 αλλά και το 2021 , οι λήξεις είναι της τάξεως των 5 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Σε αυτά τα στοιχεία εδράζεται και η αισιοδοξία ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» θα είναι αρκετό τελικώς για το χρονικό διάστημα ακόμη και άνω των δύο ετών, αναλόγως βεβαίως και με την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και την πορεία των επιτοκίων στην αγορά. Στην βάση του σχεδιασμού είναι η σταδιακή αξιοιοποίησις του «μαξιλαριού». Τα πρώτα 2 δις. ευρώ θα δοθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2019 και επί πλέον 2,4 δις. ευρώ για το 2020 και 2,4 δις. ευρώ για το 2021. Έτσι το ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει από τις αγορές περίπου 7-8 δις. ευρώ το 2019, δεδομένου ότι προσβλέπει και σε επιστροφές κερδών 1,8 δις. ευρώ από ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαικών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs).