Ο απολογισμός των θυμάτων του τσουνάμι το οποίο προκάλεσε μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία αυξήθηκε σε 281 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της ασιατικής χώρας.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προεξόφλησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως τουλάχιστον 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.

Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.

Ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να πλήξουν την περιοχή νέα θανάσιμα σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές που επλήγησαν, ενώ ακόμη δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε τρεις μήνες από την ημέρα που ένα τσουνάμι το οποίο προκάλεσε ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους στην Παλού και γύρω από αυτή, στη νήσο Κελέβη.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων, τα οποία σχηματίστηκαν εξαιτίας της σύγκλισης τριών μεγάλων τεκτονικών πλακών (της ινδοειρηνικής, της αυστραλιανής και της ευρασιατικής), βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή όπου καταγράφεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στην ασιατική χώρα καταμετρώνται τουλάχιστον 127 ενεργά ηφαίστεια.

 

Τι προκάλεσε το τσουνάμι;

Όλοι στην περιοχή γνωρίζουν το Άνακ Κρακατόα, το ηφαίστειο που εμφανίστηκε στη θάλασσα μόλις πριν από 100 χρόνια. Ωστόσο, οι εκρήξεις και η μέχρι σήμερα δραστηριότητά του έχουν περιγραφεί από τους Ινδονήσιους ειδικούς ως σχετικά χαμηλής κλίμακας και ημι-συνεχείς, εξηγεί σε ρεπορτάζ του το βρετανικό BBC.

Είναι, όμως, γνωστό ότι τα ηφαίστεια έχουν την ικανότητα να παράγουν μεγάλα κύματα εξαιτίας της μετατόπισης μεγάλων όγκων νερών.

Η πρώτη δορυφορική απεικόνιση μετά την έκρηξη του Σαββάτου δίνει σοβαρές ενδείξεις για μια κατάρρευση στη δυτική-νοτιοδυτική πλευρά του ηφαιστείου. Κάτι τέτοιο θα εκτόξευε εκατομμύρια τόνους βραχωδών θραυσμάτων στη θάλασσα, δημιουργώντας κύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η Ινδονησία αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τσουνάμι επειδή βρίσκεται στο λεγόμενο ‘Δακτύλιο της Φωτιάς’, τη νοητή γραμμή που περιβάλλει ολόκληρο τον Ειρηνικό ωκεανό και παρουσιάζει συχνούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Το Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σημειώθηκε ένας ισχυρός σεισμός λίγο έξω από το νησί Sulawesi, προκαλώντας ένα τσουνάμι που έπληξε ισχυρά την παραλιακή πόλη Palu.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, μια αλληλουχία τεράστιων κυμάτων που πυροδότησε ένας ισχυρός σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό σκότωσε περίπου 228.000 ανθρώπους σε 13 χώρες, κυρίως στην Ινδονησία. Ωστόσο, τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακή δραστηριότητα όπως αυτή είναι λιγότερο συχνά.

Το ηφαίστειο Κρακατόα έγινε θρύλος τον Αύγουστο του 1883, όταν προκάλεσε μία από τις πιο βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις στην καταγεγραμμένη ιστορία. Μεγάλα τσουνάμι με κύματα έως 41 μ. οδήγησαν στο θάνατο περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, ενώ αρκετές χιλιάδες ακόμη πέθαναν από την καυτή στάχτη που εκτοξευόταν. Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν υπολογίζεται ότι ήταν ισοδύναμες με αυτές 200 μεγατόνων TNT και περίπου 13.000 φορές μεγαλύτερης ισχύος από την πυρηνική βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα το 1945. Η έκρηξη αυτή του Κρακατόα είχαν ως αποτέλεσμα η παγκόσμια θερμοκρασία να μειωθεί κατά περισσότερο από ένα βαθμό Κελσίου το επόμενο έτος, ενώ το ηφαιστειακό νησί σχεδόν εξαφανίστηκε από το χάρτη.