ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, προσπαθούν να κρατήσουν το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας όρθιο, καθώς από τις πυρκαγιές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας γραμμές υψηλής τάσης και υποσταθμοί μέσης τάσης. Ο ΑΔΜΗΕ ενημερωσε από χθες το βράδυ ότι λόγω της πυρκαγιάς στην βορειοανατολική Αττική, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιώνσε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία. Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή 

λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες.

Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι όλο το προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός για την όσο το δυνατό ταχύτερη επανηλεκτροδότηση των πληγεισών περιοχών.

Χθες το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στη ΒΑ Αττική, είχε ολοκληρώσει την επιθεώρηση στο δίκτυο Μέσης Τάσης καταγράφοντας ζημιές σε τουλάχιστον 120 στύλους στις περιοχές Βαρνάβα, Αμυγδαλέζας, Λίμνης Μαραθώνα, Ραπεντώσας, Νταού Πεντέλης, Καλέντζι και Γραμματικό. Οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης Τάσης που αποτελεί και το βασικό κορμό για την επανηλεκτροδότηση των περιοχών, έχουν ήδη ξεκινήσει στα σημεία που υπάρχει πρόσβαση και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει και η επιθεώρηση στο δίκτυο Χαμηλής Τάσης στις ίδιες περιοχές, με στόχο τον προγραμματισμό ηλεκτροδότησης των πελατών. Να σημειωθεί ότι χθες τις πρωινές ώρες οι πυρκαγιές είχαν θέσει εκτός 120 υποσταθμούς που επηρέασαν περίπου 5.000 πελάτες.

Επίσης λόγω των προβλημάτων στο δικτύο θα επηρεαστεί και η λειτουργία των αφαλατώσεων στα νησιά. Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΣ Σύρου χθες αργά ενημέρωσε τους κατοίκους του νησιού ότι λόγω δυσλειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου της Αθήνας υπολειτουργούν οι αφαλατώσεις και πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα στον άξονα Γέρακα – Πεντέλης η πυρκαγιά απειλεί τέσσερις γραμμές υψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ), τα κυκλώματα των οποίων τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ ανοιγοκλείνουν από χθες το πρωί σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική. Η ομαλή λειτουργία του συστήματος διασφαλίζεται τις τελευταίες ώρες με εναλλακτικές γραμμές 150 κιλοβόλτ υψηλής τάσης και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Σε λειτουργία έχουν μπει μονάδες παραγωγής στην Αττική που δεν ήταν προγραμματισμένες, για να κρατήσουν μια καλύτερη ισορροπία στο σύστημα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο επισκέφθηκαν χθες τις περιοχές της Αττικής όπου έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές, στα σημεία που βρίσκονται τα συνεργεία της εταιρείας σε επιφυλακή, προκειμένου να ενημερωθούν για τον συντονισμό και τις επόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο.