Ο ΔΕΔΔΗΕ εκκίνησε δύο διαγωνισμούς για την εγκατάσταση πληροφοριακών συστημάτων εξυπηρέτησης καταναλωτών - θα μπορούν, εφεξής, να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τον διαχειριστή του δικτύου διανομής ρεύματος, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή - καθώς και για την ψηφιακή αποτύπωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μέσης και χαμηλής τάσης.  

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, ο ΔΕΔΔΗΕ αποσκοπεί στο να διεκπεραιώνoνται ηλεκτρονικά τα αιτήματα των καταναλωτών, μεταξύ άλλων, για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, για μετατοπίσεις στύλου, καλωδίου, ή παροχής και μετρητή, η αύξηση, ή η μείωση ισχύος της υφιστάμενης ηλεκτροδότησης, η ενοποίηση ή ο διαχωρισμός παροχών, η αποξήλωση παροχής, η υποβολή δικαιολογητικών για υπογραφή συμβολαίου σύνδεσης, η αίτηση για νυχτερινό ρεύμ, καθώς και η διεκδίκηση αποζημίωσης για τυχόν βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές, αλλαγή ονόματος.

Επίσης, το νέο σύστημα θα διευκολύνει και την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τη μετάβαση από έναν προμηθευτή σε άλλον.

Το έργο με τίτλο «Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ», χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και προκηρύχθηκε πρόσφατα, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και προθεσμία υποβολής την  28η Φεβρουαρίου του ερχόμενου έτους. 

Όσον αφορά στον εν εξελίξει, δεύτερο διαγωνισμό, αυτός αφορά στην ψηφιακή αποτύπωση του Δικτύου Διανομής μέσης και χαμηλής τάσης και στην καταχώρηση των συνδέσεων καταναλωτών και παραγωγών μέσω μηχανογραφικού συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) σε όλη την Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 25,8 εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής προσφορών ορίστηκε, επίσης, η 28η  Φεβρουαρίου 2019.

Το εν λόγω μηχανογραφικό σύστημα θα υποστηρίζει την παρακολούθηση εκτέλεσης των έργων και τον εντοπισμό των τμημάτων του δικτύου στα οποία απαιτείται ενίσχυση ή ανακαίνιση και θα παρέχει ενημέρωση για τη συχνότητα και την ακριβή θέση των βλαβών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση του χρόνου σύνδεσης των χρηστών και στον εκσυγχρονισμό και βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου.

Η υλοποίηση του συστήματος θα συμβάλλει άμεσα στον έλεγχο της ορθής λειτουργίας του δικτύου διανομής, ενώ έμμεσα θα συνεισφέρει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ. Με την εγκατάσταση του νέου συστήματος θα εντοπίζονται ευκολότερα οι βλάβες, θα παρακολουθείται το πόσοι καταναλωτές επηρεάζονται από κάθε βλάβη και θα σχεδιάζεται η ανάπτυξη του δικτύου. 

Επίσης η βάση δεδομένων θα συνδεθεί, εν συνεχεία, με τα δεδομένα της καταμέτρησης, με τους καταναλωτές, με τη λειτουργία του δικτύου, μέσω των κέντρων ελέγχου ενέργειας ώστε να υπάρχει πλήρης αποτύπωση σε ενιαία βάση. Θα είναι δυνατή, επίσης, η καλύτερη διαχείριση της αποκεντρωμένης παραγωγής, δηλαδή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ζήτηση, καθώς και το φορτίο της κάθε γραμμής.